Almira Emlak ve İnşaat yatırım Uzmanı İsmail Akçadağ, Gayrimenkul sektörü hakkında açıklamalarda bulundu.
Kahramanmaraş’ta müteahhit firmalara ve arsa sahiplerine çok büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Akçadağ: “Gayrimenkul yatırımları sektöre ivme kazandırıyor. Ayrıca Türkiye'nin küresel pazarda giderek yükselen, hatta pazar payı en hızlı artan ülkelerden biri olması da, sektörümüzün gücü ve büyüklüğünü ortaya koyuyor. Ülkemizde ve Kahramanmaraş’ta Gayrimenkul sektörü istihdam yaratan çok sayıda alt sektörlere ekonominin ana motorlarından biri. Müteahhitlere oran-pay konusunda daha makul ve mantıklı hareket etmelerinde fayda görüyorum.”dedi.
“Reklam Değil, İş Üretelim”
Kahramanmaraş’ta her yıl Gayrimenkul sektörünün genişlediğini belirten Akçadağ şunları söyledi: “Müteahhit firmaların birbirleriyle reklam için değil; şehrimizin mimarisi için kaliteli yaşana bilir, uygulanabilir projeler yapmalarını tavsiye ediyorum. Zira burada belediyemize de büyük sorumluluk düşüyor. İmar çalışmalarında daha sağlıklı çalışma yapmalarını tavsiye ediyorum. Ev almak için birden fazla portföy bulunmakta bir o kadarda mülk bulunmaktadır. Bu arz talep dengesinin paralel olarak hareket ettirdiğimiz takdirde daha güzel sonuçlar alacağız. Gayrimenkul sektörü sürekli genişliyor. Emlak sektöründeki bu hızlı büyümenin temel sebeplerinden biri hızlı nüfus artışının doğurduğu konut ihtiyacı olduğudur. Hepimiz yatırım için veya çocuklarımız için bitmiş bir konut alabiliriz ya da henüz proje aşamasında olan bir konut alabiliriz. Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş bir yer alınacak ise; yönetim planı mutlaka incelenmelidir. Burayı aldıktan sonra bu yönetim planındaki hükümler yeni maliki (sizi) de bağlayacaktır. Bir yerde kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulup kurulmadığı tapu müdürlüğüne sorularak öğrenilebilir. Ayrıca tapu kütüğünün beyanlar sütununda buranın bir yönetim planı olduğu yazılıdır. Alıcı burayı satın alırken düzenlenen satış resmi senedinin arkasına yönetim planının varlığı yazılır ve altı Alıcı’ya imzalatılır. Atılan bu imza ile yönetim planındaki tüm hükümler kabul edilmiş olur.”
“2017 Dönüm Noktası”
2017 yılının bir dönüm noktası olduğunu kaydeden İsmail Akçadağ konuşmasını şöyle sürdürdü: “Alınacak konut veya işyerinin bulunduğu bina üzerinde kat mülkiyeti olup olmadığının tapu sicil müdürlüğünden öğrenilmesi gerekir. Kat mülkiyetine henüz geçilmemişse, yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması ve kat mülkiyetine geçiş ile ilgili bazı formalitelerin olacağı ve birtakım masraflar yapılması gerekeceği dikkate alınmalıdır. Mutlaka satış protokolü yapılmalıdır. Bu protokol; biri alıcıda, diğeri satıcıda kalmak üzere iki nüsha olmalıdır. Anlaşmaya varılan satış şartları ayrıntıları ile bu protokole yazılarak karşılıklı imzalanmalı, satış protokolü birkaç sayfadan oluşuyorsa her sayfada Alıcı ve Satıcının imzaları bulunmalıdır. Satış protokolü imzalanmadan kaparo verilmemelidir. Protokole ne miktar kaparo verildiği yazılmalı ve kaparo anlaşılan satış bedelinin %5’ini geçmemelidir. Taraflardan birinin cayması halinde cezai şart ödeyeceği satış protokolüne yazılmalı ve cezai şart miktarı belirlenmelidir. Genelde alıcı vazgeçerse verdiği kaparo yanar. Satıcı vazgeçerse aldığı kaparo ile birlikte bir o kadar daha ödeme yapar.2017 yılını Kahramanmaraş için bir dönüm noktası olarak görüyor ve değerlendiriyorum. Biraz daha açık konuşacağım: işi bilenle, profesyonelle çalışmak her zaman kazandırır. Herkesin müteahhitlik yapması sağlıklı sonuçlar vermiyor. Arsa sahiplerine tavsiyem 3-5 puan fazlasına arsamı vereyim, değil de işi bilenle, mağdur etmeyen müteahhitlerle çalışmalarını öneriyorum.”
(Ekonomi servisi - Ali Keklik)