Kahramanmaraş İl Kültür Ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Germenicia antik kenti çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Kamulaştırma sürecinin uzun bir süreç aldığına değinen Küçükdağlı: “6 farklı ilçede 9 ayrı alanda Hummalı bir şekilde kazı çalışması yapıyoruz. Kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Bu kazıları yıl sonu itibarıyla bitirilmesini planlıyoruz.”dedi.
Kahramanmaraş’ın hem yeraltı hem yerüstü güzellikleri olduğunu belirten Seydihan Küçükdağlı: “ Şehrimizde 2006 yılında bilimsel müze araştırmaları neticesi başlatılan kazı çalışmaları doğrultusunda bir takım sonuçlar elde ettik. Şehrimizin tarihi doku içerisinde bir çok uygarlığa ve medeniyete ev sahipliği yapmasının yanında hem yer altı zenginliği olarak hem yerüstü güzelliğe sahiptir. Şuanda 9 ayrı alanda kazı çalışması yapıyoruz. Tabi bunun en başında Germenicia antik kenti kalıntıları ortaya çıkıyor. Teknik çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl şehrimizde 4 tanesi mozaik kurtarma kazısı olmak suretiyle 9 ayrı alanda kazı planımız var.” ifadelerini kullandı.
“Antik Kent Halka Açılacak”
Kazı çalışmalarında mozaik kazı çalışması başta olmak üzere höyükler ve Mağaralarda olduğuna dikkat çeken Küçükdağlı konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Bu yapılan çalışmalar şehrimizin arkeolojik kent olduğunun kanıtı niteliğinde. 80’den fazla höyüğün tescili tamamlandı. Ama bir o kadar daha höyüğün olduğunu ve bu tespit çalışmalarının tamamlanacağını söyleyebiliriz. Artık şehrimizin turizmin en büyük alt yapılarından olan konaklama sorununu çözdüğünü görüyoruz. 2003 yılında sadece 4 adet turizm işletme belgesi vardı. Bugün itibarıyla işletme belgeli konaklama tesisi yatırımlarla birlikte 55 otele kadar geldi. Turizm konaklama alt yapısı tamam, ulaşım ise bunun çalışmalar devam ediyor. Kısa süre sonra bu sorununda çözüleceğini düşünüyoruz. Kahramanmaraş’a hiç kimse gelmeyelim demiyor. Buradaki güzellikleri kültür ve turizm değerleri muhakkak gelip yerinde görmek istiyorlar. Biz bu tur servislerinin ilgi ve alaka duyacağını düşünüyoruz. Kamulaştırma bir hamlede hemen olacak bir iş değil. 10’dan fazla kurumla muhakkak bir iletişim halinde bir çalışma yapmak gerekiyor. Burada en hızlı süreç bile 6 ay sürüyor. Yani yapılan bu işler kolay değil. Biz kamulaştırma tamamlanmadan hukuken veya anlaşmak suretiyle tapuyu alamıyoruz. Tapuyu alamaz isek tahsis yaptıramıyoruz. Tahsis yaptırmaz isek yıkım yapamıyoruz. Bina yıkımı bile günlerimizi alıyor. Bu çalışma için sabır gerekiyor.30’dan fazla parselin kamulaştırması tamamlandı, şuanda 15-20 tanesinin çalışması devam ediyor. Bunların hepsinin takibi içerisindeyiz. Katkıları nedeniyle bakanlığımıza, belediyelerimize ve vekillerimize teşekkür ediyoruz. Kazılar bittiğinde asıl sorun koruma amaçlı güvenlik sorunu ortaya çıkıyor. Bunların hepsini baştan planlamak gerekiyor. Teşhir, tanzime geldiğinde yine bakanlığımızın koordinesinde gerekli izinler bakanlığımız ve valiliğimiz koordinasyonunda yapılacak. Yakın bir zaman içerisinde halka açık bir çalışmamız tamamlanacak. Bunu tam bir süresini veremiyoruz. Çünkü bu tarz işlemlerin süreçleri planlanandan çok daha fazla sürebiliyor.”
Haber/Ali Keklik