Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünler Şube Müdürlüğü ve il Jandarma Komutanlığı ekipleri, yasak olmasına rağmen kaçak olarak balık avlayanlara yönelik yapmış olduğu çalışmayı sürdürüyor.
İl geneli yapılan Denetimler ve ihbarlar doğrultusunda 2017 yılında yapılanan 2 bin adet demetim sonucu 285 kişiye kaçak balık avcılığı, yasak av araç, gereç, yer ve zaman yasaklarına uymadığında dolayı 523 bin TL cezai işlem uygulandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından Kahramanmaraş’ta bazı bölgelerde tamamen yasaklanan ve bazı bölgelerde kısmen yasaklanan yerlerde, uyarılara uymayarak balık avlayan kişiler önce uyarılıyor, sonrasında ise kaçak avlanmaya devam eden kişilere yaptırım uyguluyor.
“Kaçak Avlamayı İhbar Edelim”
Bilindiği üzere 2016 yılından 2020 yıllarını kapsayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğlerle Kahramanmaraş’ta; İlimiz genelinde Akarsularımızın genelinde balık neslini korumak maksadıyla 2016-2020 yıları arasında her türlü su ürünleri avcılığı yasaklanmıştı. Özellikle Onikişubat Fırnız Çayı, Zeytin Çayı Kertmen sınırların Hacınınoğlu HES i binası önündeki köprüden Yukarı doğru Ceyhan Nehrinde, Göksun Terbüzek Çayı, Kömür çayı, Hüseyinli Deresi, Afşin Hurman Çayı, Elbistan Ceyhan Nehri, Söğütlü Çayı, Ekinözü Nergele Çayı, Nurhak Göksu Çay’larında su ürünleri avcılığı yasaklanmıştı. Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü il genelinde avlanma yasağı olan bölgelerde gerekli uyarıları yapmasına rağmen, 2017 yılında 2 bin adet demetim sonucu 285 kişiye kaçak balık avcılığı, yasak av araç gereç ve yer ve zaman yasaklarına uymadığında dolayı 523 bin TL cezai işlem uygulandı.
“Balık Tutarken Bir Kez Daha Düşünün”
Konu hakkında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünden alınan bilgilerde şu ifadelere yer verildi: “Sır Barajı, Menzelet Barajı, Aslantaş Barajı, Kandil Barajı, Kartalkaya Baraj göllerinde 1 Temmuz- 31 Mart tarihleri arasında amatör olta balıkçılığı yapılabilir, Ancak amatör balıkçıların bu av mahallinde olta dışında bulundurması ve av aracı olarak kullanması yasak olan tırıvırı, germe ağı, serpme ağı vs. araç ve gereçle avcılık yapması yasak olup, bu tür olaylarda cezai işlem uygulanacaktır. Amatör balıkçılarımız serbest olan zaman ve yerde olta ile balık avı yapmaları, tebliğde belirtilen balıkların av boy yasaklarına ve adet miktarını aşmayacak şekilde avlanmaları gerekmektedir. Konu ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşların İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.”