Dünya Kupasının Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı
Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında bu yıl bir ilk gerçekleştirildi ve geleneksel spor dallarında Şalvar Güreşi Dünya Kupası Turnuvası Kahramanmaraş’ta yapıldı.
Türkiye’de ilk defa bu denli yoğun bir katılımın olduğu Şalvar Güreşi Dünya Kupası Turnuvası’na 32 ülkeden 300 sporcu katıldı.
Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen Şalvar Güreşi Dünya Kupası Turnuvasına Rusya, İran, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Moldovya, Ukrayna, Gürcistan, Bulgaristan, Makedonya, Tacikistan, Özbekistan, Moğolistan, KKTC, Yakutistan, Dağıstan, Adige, Çeçenistan, Başkurdistan, Belarus, Kırım, İngusetya, Çuvaşistan, Krasnodar, Türkiye, Sırbistan, Karadağ, Buryat Cumhuriyeti, Bosna Hersek, İran Erdebil, Polonya ve Pakistan olmak üzere 32 ülkeden 300 sporcu katıldı.
Açılış konuşmalarında kürsüye gelen Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Dr. Hakan Kazancı, böylesine anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yaptığından dolayı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm Kahramanmaraş halkına teşekkür etti.
Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, 98 yıl önce yazılan kahramanlık destanıyla gurur duyduklarını söyledi.
Başkan Erkoç yaptığı konuşmada: “Bundan tam 98 yıl önce kahraman ecdadımız dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kahramanlık destanı yazdı. 1. Dünya Savaşı sonrasında şehrimiz o zamanın en güçlü ordularından bir tanesi tarafından işgal edildi. Ama bizim kahraman ecdadımız bu işgale boyun eğmedi. Bir an önce Fransız askerlerinin şehri terk etmeleri konusunda ikaz etti. Ama onlar bu dilden anlamadılar. Bu kahraman şehrimizin, kahraman ecdadımız 7’sinden 70’ine hepsi bir ayağa kalktı. İmanı uğruna, inançları uğruna, vatanı uğruna Ay yıldızlı Al bayrağı uğruna canını ortaya koydu. Şahadete gözünü kırpmadan yürüdü. O dünyanın en gelişmiş ordularına, en gelişmiş silahlarına karşı iman dolu göğsünü siper etti. Hamdolsun tarihin destanını yazdı. Bu destan Osmanlı’nın son destanı ve son zaferi olurken, Cumhuriyetimizin de ilk destanı oldu. Daha Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulmadan, ülke savunması kararı alınmadan önce kahraman ecdadımızın yazdığı bu destan kurtuluş mücadelemizin ilk kıvılcımını oluşturdu.Ben tüm sporcularımıza başarılar diliyor, bizimle beraber bu şampiyonanın düzenlenmesinde bizlere destek olan Etnospor Genel Başkanı Sayın Bilal Erdoğan Beye, ekibine, Gençlik Spor İl Müdürlüğümüze ve tüm personellerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
55 kg
1.Zagır Shakısu-Rusya
2.Muhammed Khon-Dağıstan
3.Rakhman Mintullaev-Inguş
3.Enis Karaıbragımov-Krasnador
60 kg
1.Ramazan Ferkazıev-İnguş
2.Abasgadzı Imogamrımov-Dağıstan
3.Mehmet Yüce-Türkiye
3. Müslim Sadullah-Çeçenistan
65 kg
1.Arbı Abakarov-Çeçenistan
2.Ezlikuan Abakarov-Çeçenistan
3. Mehmet Ali Daylak- Türkiye
3.Ertuğrul Kahveci-Türkiye
70 kg
1.Indus Gınvtıllın- Tataristan
2.Ömer Çomruk-Türkiye
3.Salva Mutsvılı-Gürcistan
3. Sefa Aksoy-Türkiye
80 kg
1.Musa Gürbüz-Türkiye
2.Tımur Dızkovu-Krasnador
3.Artem Umarov-Adige
3. Akhmed Shokomov-Adige
90 kg
1.Ahmed Maganeiv-Çeçenistan
2.Azamert Zanılı-Adige
3.Murat Özkan-Türkiye
3. Güven Kalkan-Türkiye
130 kg
1.Abdullah Ghami-İran
2.Enis Bandırma-Türkiye
3.Taki Taşdemir-Türkiye
3.Hojjat Sedgi-İran