Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, çalışmaları devam eden altın şehir projesi hakkında bilgiler verdi.
Başkan Öz, “İlk kazmayı vurduğumuzdan bugüne yaklaşık bir buçuk yıl geçti. Şuanda kaba inşaatımızın yüzde 90 kısmı bitti, yüzde 10’luk bir kaba inşaatımız kaldı.” dedi.
“8 Oranında Depreme Dayanıklı Bina”
Dulkadiroğlu bölgesinde inşaat çalışmaları devam eden altın şehirde ilkleri gerçekleştirdiklerini kaydeden Hacı Mustafa Öz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye ve Dünyada biz bir ilki gerçekleştirdik. Kahramanmaraş kuyumcular bölümünü Türkiye’de ilk defa biz kurduk. Altın şehir proje aşamasını bitirerek inşaatına başlamanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. İlk kazmayı vurduğumuzdan bugüne yaklaşık bir buçuk yıl geçti. Şuanda kaba inşaatımızın beton örme ve duvar örme işinin yüzde 90 kısmı bitti, yüzde10’luk kaba inşaatımız kaldı. Bizim normal gerçekleştirilen inşaatın bitim aşamasındaki yaklaşık %50 gibi bir dilimi bitti. Bundan sonra hedefimiz 2018 yılı sonuna kadar inşaatı tamamen bitirip sektörümüzü buraya taşımayı planlıyoruz. Binamız bir defa kuyumculuk sektöründeki hassas makinaları titreşim ve izolasyon hesapları yapılarak projelendirilmiştir. Burada otopark meselesinin ilerde sorun olmaması için projemizde baştan çözdük. Yaklaşık 22 bin metre kare kapalı otoparkımız var. Yaklaşık bin 700 araçlık kapalı otoparkımız var. Sığınağımız mevcut olağan üstü bir durumda, olumsuz bir durum yaşandığında Allah korusun binamızın altında çok geniş bir sığınağımız mevcut, ortak alanlarda jeneratörümüz mevcut, asansörlerimiz olsun ortak aydınlatmalar olsun elektrik kesintisinde otomatik devreye giren aydınlatma enerji tesisatımız var. Bunun haricinde 8 şiddetinde ki depreme dayanıklı projemizde tasarlandı. Biliyorsunuz Kahramanmaraş bir deprem bölgesi içinde bizde bu deprem bölgesinde olabildiğince bir deprem anında biz sektörümüzün veya burada çalışanların can güvenliği açısından sıkıntıya düşmemeleri için olabildiğince deprem riskini en ön planda tutarak tasarladık.”
“Gemoloji Laboratuvarı Olacak”
Altın şehrin imalatçı sektörünün tamamına hitap edecek donanım ve alt yapısı hazır bir bina olacağına dikkat çeken Öz şunları söyledi: “Üniversiteyle birlikte çalıştığımız bir proje kapsamında buraya bir uluslararası akredite adilmiş bir ayar evi içinde yapı tasarlandı. Gemoloji laboratuvarı tasarlandı. Gemoloji laboratuvarı uluslararası akredite edilmiş bütün yarı değerli ve değerli taşların tahlil ve laboratuvar sonuçlarını tüm Dünya da geçerli sertifika verilecek. Türküye de bir ilk, biz hep ilklere imza atıyoruz. Misafirhanemiz var, 1200 kişilik konferans salonumuz var, toplantılar sergiler fuar bile düzenleyecek alanlarımız var. Böyle olunca Kahramanmaraş’ı cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Şuanda ürettiğimiz ürünleri dışarıya götürüp fuarlara olsun tanıtımlarında pazarlama hususunda alım heyetleri Kahramanmaraş’a geldiğinde üretim yapılan mekanı görmek istediklerinde çok sıkıntı yaşıyoruz. Bugün Selçuk sitesinde, çinili çarşıda, aynalı han gibi mevcut yerlerimiz gerçekten çok kötü ama buraya geldiğinde biz gönül rahatlığıyla firmalarımız imalat yaptıkları iş yerlerini dışardan gelen alım heyetlerine de firmalarını tanıtmada en azından en büyük bir perestiş olacağını düşünüyoruz.”
7 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak
Arap dünyasının ilgi odağı olan bir çalışma olmasının yanında 7 bin kişiye istihdam alanı olan altın şehrin çevre illeri kıskandırdığına değinen Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz, “Biz bu yaptığımız ürünleri pazarlamaya çıktığımıza dışardaki alım heyetlerini buraya getirmeyi planlıyoruz. Burada misafirhanemizde ağırlayıp belli alışverişi yapan firmaları ücretsiz olarak ağırlayıp gidiş-geliş uçak biletlerini dahi karşılamayı planlıyoruz. Buda Kahramanmaraş’ın turizmine de çok katkı sağlayacağını düşünüyorum en azında bir altınla ilgili bir şey için gelen kişiler çarşımızı gezecek, ilimizi gezecek, farklı yöresel el sanatları olsun diğer sektörler olsun alışverişleri olacak. Gerçekten ilimize turizm açısından da ilimize katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ülkemizin istihdamını ve kalkınmasını birinci hedef olarak aldık. Tüm mücadelemiz Kahramanmaraş için Türkiye için ama bura bittiğinde şunu görebiliyorum bugünden Allah inşallah bunları bize görmeyi nasip eder. Özellikle yurt dışından gelen alım heyetlerini çok görmek istiyoruz. Ortadoğu bugün kan ağlıyor ama bizim Ortadoğu durulduğunda gerçekten bizim sektörümüze çok büyük artılar kazandıracaklar. Burada iş yeri adedi olarak yaklaşık 400 tane kuyumcu imalatçısı olacak. Tam kapasite dolduğunda çalışan sayısı 7000 kişiye istihdam sağlayacak.” diye konuştu.
ALİ KEKLİK