Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olan Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzey batısında yer alıyor. Eskişehir, İstanbul'a 300 km, Ankara'ya 235 km mesafede bulunan, iki büyük Üniversite'ye ev sahipliği yapan, genç nüfusuyla dinamik bir şehir.
Eskişehir'e ilk ziyaretimiz 2005 yılında oldu. Porsuk Nehri üstünde yer alan köprülerin güzelliği bizi cezbetmişti. Odunpazarı'nı o yıllarda gezdiğimizde, günümüzdeki kadar popüler değildi.
2015 yılındaki Eskişehir'i ikinci ziyaretimizin sebebi Masal Şatosu idi. Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı'ndaki Masal Şatosu'nda kızımızın prenses araması anılarımız arasında çoktan yerini aldı.
Odunpazarı Bölgesi'nde bulunan, Tarihi Odunpazarı Evleri Osmanlı döneminden günümüze ulaşmış. Bu evlerin birçoğu yakın zamanda restore edilmiş. Odunpazarı Bölgesi'nde birçok müze birbirine yakın mesafede yer alıyor. Bu müzelerin hepsini gezmek isterseniz, bir güne sığdırmak oldukça zor.
Eskişehir gezinizi planlarken günübirlik değil de en az bir gece konaklayarak gezmenizi önerebilirim.
Eskişehir'in simgesi haline gelen Lületaşı'nın Odunpazarı Bölgesi'nde bir müzesi bulunuyor. 2008'den bu yana açık olan, Lületaşı ile ilgili birçok eserin bulunduğu Lületaşı Müzesi, 09.00 - 17.00 arasında açık ve ücretsiz.
Halk arasında Doktorlar Caddesi diye adlandırılan İsmet İnönü Caddesi'nde birçok mağaza, kafe ve restoran bulunuyor. Araç trafiğine kapalı olan Doktorlar Caddesi, yürüyerek gezilebilir.
2007 yılında açılan Türkiye'nin ilk cam sanatları Müzesi olan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi 'nde yerli ve yabancı sanatçıların cam eserleri sergileniyor. Giriş ücreti yetişkin 6 TL, indirimli 3 TL. Pazartesi günleri kapalı olan müze, diğer günler 10.00 - 17.00 arası açık.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi' nde tarihe damga vurmuş 160 önemli ismin balmumu heykeli bulunuyor. Şehri ziyaret edenlerin yoğun ilgi gösterdiği müze girişinde, özellikle hafta sonları uzun kuyruklar olabiliyor. Pazartesi hariç her gün 10.00 - 17.00 saatleri arası açık olan müzeye giriş ücreti tam 12 TL , indirimli 6 TL.
1525 yılında yapımı tamamlanan Kurşunlu Camii ve Külliyesi , Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından, Mimar Acem Ali'ye yaptırılmış. Her gün ziyarete açık. Ahşap eserlerin sergilendiği Ahşap Eserler Müzesi, 2016 yılında açılmış. Müze'ye giriş ücreti tam 2.5 TL , indirimli 1.25 TL.
Türkiye'de özel sektör desteği ile hayata geçirilen, ilk müze olma özelliğine sahip olan Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi her gün açık. Neolitik çağdan başlayıp, birçok dönemin eserlerinin sergilendiği müzeye giriş ücreti 5 TL Müzekart geçerli.
TÜLOMSAŞ (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.) Müzesi içinde cam bir garajda Türkiye'nin ilk yerli otomobili olan Devrim Arabası sergileniyor. Ayrıca müzede Türkiye'nin ilk buharlı Lokomotifi Karakurt bulunuyor. Giriş ücretsiz.
Eskişehir'i panoramik izleyebileceğiniz Şelale Park'ta seyir terası, küçük bir şelale, restoran ve kafeterya bulunuyor. Birçok turun uğrak noktası olan Şelale Park'ta manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
Porsuk Nehri üstünden Eskişehir'i izlemek isterseniz Esbot seferlerine veya gondol turlarına katılabilirsiniz. Esbot feribot seferleri ücretleri 5-10 TL arası. Gondol turları, 4 kişilik ve tur bedeli ise 30 TL.
Eskişehir Kütahya yolu üzerinde bulunan Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı'nda Masal Şatosu, Hayvanat Bahçesi, Bilim Deney Merkezi, Uzay Evi, Korsan Gemisi, Sualtı Dünyası, Esminyatürk, kafeler, restoranlar, hediyelik eşya mağazaları ve parkı gezen bir tren bulunuyor.
Masal Şatosu'nda bulunan kuleler, Galata Kulesi (İstanbul), Burgulu Kule (Amasya), Adalet Kulesi (Topkapı Sarayı) gibi birbirinden farklı olup, ülkemizdeki eserlerden örneklenerek tasarlanmış. Masal Şatosu'na giriş ücreti yetişkin 4 TL, öğrenci 3 TL . Üç farklı masal turuna katılmak isterseniz yetişkin 10 TL, öğrenci 5 TL.