Uzun Boylu Olmak Kalp Sağlığı Açısından Bir Risk Oluşturuyor!
Amerikan Kalp Birliği’nin Kardiyovasküler Genetik Dergi’sinde yayınlanan bir çalışmanın sonucuna göre boyunuz ne kadar uzunsa damarlarınızda pıhtı oluşma riski de o kadar yüksek.
İki milyonun üzerinde İsveçli ile yapılan çalışmada araştırmacılar oluşumunun toplardamarlarda başladığı bir pıhtı türü olarak bilinen -venöz tromboembolizm- riskinin boy ile ilişkili olduğunu ve kişilerin boyları kısaldıkça riskin azaldığını bulmuşlardır. Buna ek olarak çalışmadan elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir;
- Erkeklerde boyu 160 cm ve altında olanlarda venöz tromboembolizm riski 188 cm ve üzerinde olanlara kıyasla % 65 daha düşüktür,
- Kadınlarda boyu 155 cm ve altında olanlarda venöz tromboembolizm riski 183 cm ve üzerinde olanlara kıyasla % 69 daha düşüktür.
Araştırmacılar bu sonuçlar doğrultusunda boy uzunluğu konusunda bir şey yapılamayacağını ancak boy ortalamalarının giderek artması nedeniyle tromboz vakalarının da artacağı gerçeğini vurgulamaktadırlar.
Hastalık Kontrol Merkezi’nin (CDC) verilerine göre damar tıkanıklığı, kalp krizi ve felç vakalarının nedenleri arasında 3. sıraya yerleştiği belirtilmektedir. Pıhtı oluşumunda en önemli tetikleyicilerin ise ameliyat, kanser, hareketsizlik ve hastaneye yatış olduğu belirlenmiştir. Kadınlarda ise hamilelik ve doğum kontrol hapı veya östrojen gibi hormon kullanımının da önemli tetikleyiciler olduğu belirtilmektedir.
Kaynak: Body Height and Incident Risk of Venous Thromboembolism. Circulation: Cardiovascular Genetics, originally published September 5, 2017.