Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, altın işlemeciliğinde önemli bir yerde olan Kahramanmaraş’ı takı ve çeyiz ürünlerinde de merkez yapmak için gayret ettiklerini söyledi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ayşe Albez tarafından kurulan Hanımeli Çeyiz Tasarım’ın açılışında yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş’ın takı ve çeyiz ürünleri açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek bunun tüm dünyaya tanıtımı için gayret ettiklerini söyledi.
Başkan Erkoç burada yaptığı açıklamada: “Kahramanmaraşlı hanım kardeşlerimizin el emeği göz nuru ürünlerinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için gayret ediyoruz. Özellikle bu sim-sırma ve gelinlik, çeyiz hazırlıkları için yapılanlar çok önemli ve çok büyük bir değer. Aslında bunlar bir sanat eseri. Bizim medeniyetimizin önemli eserlerinden, parçalarından bir tanesi. Kültürümüzün ne kadar güçlü olduğunu gösteren bir sanat eseri. Çünkü bunlar çok büyük emekler verilerek yapılan eserler. Her genç kızın hayali olan çeyiz eşyalarını çok güzel hazırlamışlar.
Kahramanmaraş kadim medeniyetimizin önemli merkezlerinden bir tanesi. Bundan dolayı çeyiz ürünleri konusunda başta sim sırma dalında önemli bir mesafe kaydedilmiş durumda. Bu da Kahramanmaraş’ımız için çok büyük bir zenginlik. Biz de büyükşehir belediyesi olarak açtığımız kurslarla bunu daha da güçlendiriyoruz. Bu eserlerin hem ülkemizde hem de tüm dünyada pazarlanması için her türlü çaba ve gayreti gösteriyoruz. Ayşegül kardeşimizin açtığı bu işyeri bu bağlamda çok önemli. Şehrimizde bu tür işyerleri hızla artmakta çünkü bu ürünler sadece Kahramanmaraş’ta değil, şehir dışından da çok önemli siparişler alınmakta.Biz de büyükşehir belediyesi olarak bu tür işyerlerimizin tanıtımı adına her türlü çaba ve gayreti göstereceğiz. Önemli bir sayıya ulaşmış durumda ve bizim hedefimiz tüm Türkiye’de ve tüm dünyadan genç kızların ya da evlilik yapacak olanların çeyizlerini Kahramanmaraş’tan almalarını sağlamak. Çünkü bu konuda bizim kadar iddialı bir şehir olduğunu düşünmüyorum.Bu eserlerde çok büyük bir emek var ve bu tamamen bir gönül işi. Çeyiz hazırlama işi bir sevda, bir hobi olarak çocukluğundan itibaren genç kızlarımız çocukken başlamaktalar ve yıllardan beri de böyle sürüp gelmekte. Biz de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak buna sahip çıkıyor ve Kahramanmaraş ekonomisine güç vermesini sağlayacağız. Bundan da bir turizm hareketi olacağı inancındayım. Çeyizlik eşya alışverişi olarak geliştireceğiz. Bildiğiniz gibi altın işlemeciliğinde de Kahramanmaraş İstanbul’dan sonra ikinci sırada gelmektedir. 22 ayar altın işletmeciliğinde önde gelen bir ildir. Takı ve çeyiz konusunda insanlarımızın Kahramanmaraş’a gelerek alışverişlerini yapmayı sağlamak niyetindeyiz. Bu çok önemli. Mesela Hindistan, düğün yapmak için Antalya’ya geliyor. Ekonomiye yaklaşık bir katrilyon liralık bir katkı sağlıyor. Bu tür işyerlerimizin çoğalması ile insanların Kahramanmaraş’a takı ve çeyiz almak için gelmelerini sağlayacağız.
Bu sektörün gelişmesi adına emek sarfeden bütün kadın kardeşlerimizi kutluyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.