Balcıoğlu , Mücbir Sebep Hali Uzatılsın !

Kahramanmaraş , Türkiye, Dünya Ekonomisi üzerine gazetemize bir değerlendirme yapan BLC Gurup Başkanı Şahin Balcıoğlu : 

Kahramanmaraş'ta herkes elinin erdiği, aklının erdiğince koşturuyor, çalışıyor, koşuyor, bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama bazen koordine eksikliği  Çaresizlik ya da anlaşılmamaktan dolayı bir sıkıntılar yaşamıyor. 

Birlik ve Beraberlik içinde  yalnızca belediye, devlet, hükumet değil, Azerbaycan hükumeti bizim Azerbaycan Bulvarı'nı yan tarafına Azerbaycan mahallesi yapıyor.. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurumları ile TOKİ ve diğer kurumları ile çalışıyor.. ama sonuç  bir inşaatın başlama hele memleketin neredeyse yarısının yıkılmış olduğu bir yerde bunların tamamlanması çok zor.

Şahin Balcıoğlu :  Bakın , 3 büyük şirketimiz dışında, diğer şirketlerimiz sigortadan parasını alamadı.. Sigorta şirketlerini para ödememek üzere kurulduğunu 6 Şubat Depremlerinden sonra anladık.

Çaresiz kalan Kahramanmaraşlılar mecburiyetten göçtü başka şehirlere gitti.. bir buçuk yıl oldu. Daha bir yarım yıla normal şartlarda ihtiyaç var. Ama bunlar devam ederken sıkıntılar da devam ediyor. 

Bunların en başında  olağanüstü sebep var, Mücbir Sebep Hali Uzatılsın ! Bunun anlamı şu ifadeyle biz deprem nedeniyle bazı sigorta, vergi borçlarımızı ödemedik devlet. Bunu bizden istemedi. Ama bunu üç ay, dört ay, üç ay, dört ay uzatıyor. Bu ay sonunda bu uzatılan kısım bitiyor. Yeniden uzatılır mı? Bilmiyoruz ama uzatılması gerektiğini düşünüyoruz ve bunun için de Yetkililere özellikle rica ediyoruz.

Mücbir Sebep Hali Uzatılsın ! bir bizden daha büyük olmayan bir Van depremi yaşadı Türkiye.  Van depreminde altı yıl Mücbir Sebep Hali uzatıldı.. Bizde istiyoruz, Ağustos ayı sonunda bu süre en azından 4 il için uzatılmalı..Şimdi neden bunu istiyoruz? Bir insanın iş yeri yok. Konteyn işte bir çadırda bir bilmem nerede bunu yapmaya çalışıyor ya da yarısı yıkılmış yarısını da yapmaya çalışıyor.

Makinalarının bir kısmı bozulmuş ama yarısıyla yapmaya çalışıyor. Zaten başındaki insanı kaybetmemek, müşterisini kaybetmemek olan durumunu korumak için çare Çalışanlar da bizim insanımız, bizim beraber yürüdüğümüz iyi günü, kötü günü beraber yaşadığımız insanlar ve el birliğiyle biz ayağa kalkmak istiyoruz. Ama  şimdi siz düşünün bu ay sigorta borcunuzu ödeyeceksiniz. Bize geçen ayların sigorta borcunu ödeyeceksiniz. Bu ay vergi Geçen ayları da ödeyeceksiniz. Zaten bu ayı zor ödeyen, uç uca getiren bir yapımız var. Bu yapıyı siz bir de bunu yüklerseniz üstüne ki duyumlar alıyoruz hiç. 

6 Şubat 2023 depremleri sonrasında Kahramanmaraşlı sanayicinin esnafın ne çektiğini anlatan Balcıoğlu : Mücbir Sebep Hali sebebi ile SSK , Vergi, Devlette olan borçlar ertelendi.. şimdi deniyor ki , geçmiş borçları  taksitlendirilirse  ama bunun için de teminat mektubu isteniyor iyi de banka fabrikası yıkılmış evi yıkılmış işletmeye teminat mektubu vermiyor ki ? Kimden alacaksın ? İnsanımız  zaten  dediğim gibi bankaya gidemiyor. Bankanın bir teminat mektubu talebi, kredi, talebi zaten çok zor. Hem faizlerden dolayı. ama başka problemler de var. Işte deprem yıkıldı her yer. sigortaladık işlerimizi ama sigortacı para ödememek üzere kurulmuş kurumlar olduğunu biz depremden sonra öğrendik. 

Sigorta yapılan rakamın 3 de birini yani 100 TL yaptın ise 33 TL ödeme yaptığını söyleyen Balcıoğlu : Para ödemek üzere kurulan sigorta şirketleri ,Gözünüzün üstünde kaşınız var diye size sigorta para ödemedi. Maraş'ta biz  üç firma dışında neredeyse yüzde otuz beşin üzerinde sigortadan parasını alan yok. Yani yüz liraya sigorta ettiğiniz bir iş yerinizi üzde bir parasını  alabildiniz. Ve depremden sonra herkesin çok  hissederek yaşadığı Türkiye'de eski günlere nasıl döneceğiz onun hesabını yapıyoruz.

Sanayici esnaf Sigorta 35 lira aldı ise 35 lira da öz kaynak kullandı eski haline gelmesi için hemen çalışmamız için bir otuz liraya daha ihtiyacım var. eskiye dönebilmek istiyoruz. Müşterimizi pazarımızı kayıp etmek istemiyoruz ama bankalar bize kredi vermiyor.

Banka Teminat istiyor,  Teminat ne vereceksin?  teminat ev yıkılmış. Evet. iş yeri yıkılmış. Ne vereceksin? Verecek bir şey yok.. o halde Kahramanmaraş Adıyaman, Hatay, Malatya ayağa kalkması için Mücbir Sebep Hali Uzatılsın ! Hiç olmazsa Van  kadar uzatılması gerekir,” dedi.