Bingöl'deki ses ve gürültü deprem habercisi mi?
İçelli, "Yerden gürültü gelmesi deprem öncü emaresi olarak tek basına bir parametre değildir.Genel olarak yeraltı suları ve çeşitli gaz çıkışları nedeni ile yaşanabilir.
Bölgede bulunan Murat nehrini besleyen yeraltı su kaynaklarından geldiği kanaatindeyim."dedi.
İşte Serkan İçelli'nin o açıklaması:
"Bingöl ili, Solhan ilçesi,Yenidal köyünde son günlerde yeraltından gürültü/ses geldiğine dair görüntüler ve haberler gelmektedir.
Halk doğal olarak deprem olacak korkusu ile paniklemiştir.
Yerden gürültü gelmesi deprem öncü emaresi olarak tek basına bir parametre değildir.Genel olarak yeraltı suları ve çeşitli gaz çıkışları nedeni ile yaşanabilir. Bölgede bulunan Murat nehrini besleyen yeraltı su kaynaklarından geldiği kanaatindeyim.
Hava sıcaklığındaki artış ile eriyen kar ve buz kütleleri, yeraltı ya da üzerinde kendilerine yeni yollar açarak veya eski su yolları üzerinden yüksek debi ile geçerken ses dalgaları yayarlar. Bölge topografyasına göre analiz yapacak olursak; 40 Km çap alan içerisinde 2500 ile 2480 metre kotlu iki ayrı yükseltiden 1270 metreye ivmelenerek (hızlanarak) akan yeraltı kaynakları bu gürültüyü oluşturabilmektedir.
En yakın deprem kaynağını ele alacak olursak 8 km güneyde Kavakbaşı fayı olduğunu görüyoruz.
Yani bu gürültü olayı fay kaynaklı değil, su kaynaklıdır. Yine de unutmayalım ki ; Bingöl ve çevresi sismoteknonik bölgesi 6 magnitud üzeri depremleri üretebilecek birçok fay ile çevrilidir. Hiç deprem olmayacak gibi yaşayıp ,az sonra deprem olacak gibi önlem ve çalışmaları yapmamız zorunludur."