İhmalkarların ve Sorumluların Peşini Bırakmayacağız!

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Uzm. Dr. İrfan Karadutlu, 6 Şubat depremlerinin 7’nci ayında, Kahramanmaraş’ta basın mensuplarıyla bir araya gelerek Kahramanmaraş’ın ve deprem bölgesinin sorunlarını gündeme getirdi. 

Kahramanmaraş’ın 35 yıldır aynı dünya görüşüne sahip bir yapı tarafından yönetildiğine dikkat çeken Milletvekili Karatutlu, depremde ihmalkarlığı ve can kayıplarında sorumluluğu bulunanlardan hesap soracaklarını aktardı. 

İşte Karatutlu'nun o açıklaması: 

"Kahramanmaraş'taki bu yetkililer on yıllardır depremin Kahramanmaraş'a geleceğini biliyordu. Bilim adamları söylüyorlardı, sivil toplum örgütleri söylüyorlardı, siyaset bu durumu devamlı dile getiriyordu. Devleti yönetmenin en önemli ayaklarından biri de sorun oluşmadan önce tedbir almaktır.

Maalesef özellikle yerel yöneticiler ve bunları denetleyen valiler ve onların üzerindeki hükümet yetkilileri hep birlikte Kahramanmaraş'a bu depremin gelmesi için, büyük bir yıkım yapması için, yok etmesi için beklediler. Fay alanlarını imara, açtılar, bu bölgelere 8- 10- 16-17 kat imar izni verdiler. Bugün bölgedeki dört büyük il yok oluş sürecine girmiş, sanki yoğun bakımda yatan entübe bir hasta görünümünde... Bu sebeple vatandaşın mal ve can kaybında bu izni verenlerin hiçbir sorumluluğu olmayacak.

Bütün bu ihmalkârlığı sebebiyet veren yetkililere müteselsil olarak hukuki anlamda hesap sorulmalıdır. Bütün bu büyük sorumluluğu üç beş müteahhidin üzerine yıkarak kaçmaya çalışan yetkililerin ve sorumluların peşini bırakmayacağımızı bir kez daha kamuoyuna ilan ediyoruz.
Depremin ilk günlerinde arama kurtarma güvenlik barınma, su ve gıda temini gibi organizasyon bozuklukları yaşanmıştır.

Bugün depremin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen ve yetkililerin bir yıl içerisinde konutların yapılacağını sözünü vermesine rağmen daha enkazların bile yüzde 20-25'i kaldırabilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere, belediyeler diğer kamu kurumları olaya bütüncül bakma yerine topu birbirine atarak zaman kazanmakta ve vatandaşı mağdur etmektedir. Şehirde tam bir koordinasyon bozukluğu mevcuttur. Derhal bir bakan 7/24 bu dört ilde görevlendirilmeli hızlı bir şekilde kurumlar arasında koordinasyonu sağlamalıdır.

Sanayici, Ayaği Yere Basan Teşvik Ve Destekle Ayağa Kaldırılmalı

Kahramanmaraş'ın 6’ncı bölge teşviklerine alınması yeni yatırımlara teşviki getirmiştir eski yatırımlarda kaybı olan sanayici teşvikten yararlanamamaktadır. Sanayici özellikle tekstil ve çelik mutfak eşya sektörü, o bile krediye ulaşmakta zorluk çekmektedir."