Babacan, Vefat eden insanlarla nasıl helalleşeceksiniz?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 6 Şubat’ta meydana gelen ve resmî verilere göre 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci ayında açıklama yaptı.

 Depremin olduğu saat 04.17’de konuşan Babacan, en önemli gündeminin deprem olduğunu ve depremi unutturmayacaklarını söyledi.

DEVA Partisi’nin depremden önce ve sonra yaptığı hazırlıkları vurgulayan Babacan, depremden sonraki ilk 2 ve 3 günde yaşanan ihmallere ilişkin sorularını yineledi.

‘Vefat eden insanlarla nasıl helalleşeceksiniz?’

“Öyle ‘İlk birkaç gün aksama oldu ama’ deyip geçiştirilecek bir şey değil bu. ‘İlk birkaç gün aksama oldu’. Eee? ‘Helalleşelim’. Vefat eden insanlarla nasıl helalleşeceksiniz?”

‘Sorularıma cevap verin, ilk 48 saatte ne yaptınız?’

“Felaketin ilk haftasından beri sorduğum tüm o soruları, ısrarla sormaya devam edeceğim. En önemli soruları ısrarla, inatla hatırlatacağım. Cevap alana kadar da hakikat arayışımız durmayacak: Sayın Erdoğan, Sayın Bahçeli ve ilgili tüm bakanlar… Bu sorularıma cevap verin. İlk 48 saatte ne yaptınız? İlk iki gün ne yaptınız? Neleri ihmal ettiniz? Ben Pazarcık’a gittim, Gölbaşına gittim, Elbistan’a gittim, İslahiye’ye gittim. Antakya’ya gittim. Her yere ama her yere gittim. Herkesin ortak cümlesi; ‘İlk 48 saat devlet yoktu’. Bazı yerlerde bu süre 72 saat. Bazı yerlerde 96 saat. Bazı yerlerde 120 saat. Devlet kurumlarını nasıl oldu bu kadar zayıflattınız? 3 gün boyunca, 4 gün boyunca insanlar böylesine nasıl kaderlerine terk edildi?”

‘Nasıl oldu da günler boyu iş makinelerini gönderemediniz?’

“Sabah akşam inşaatlarla övünüyorsunuz. Nasıl oldu da günler boyu iş makinelerini deprem bölgesine gönderemediniz? Deprem bölgesindeki şehirlerin girişinde iş makineleri park edilmiş halde dururken neden insanlar günlerce enkaz altında can çekişti, soğuktan donarak öldü?”

‘Herkes ilk 48 saatte ne yaptığını anlatsın’

“Tekrar tekrar söyleyeceğim: Afet koordinasyonunda görevli tüm kurumlar dahil, herkes ilk 48 saatte ne yaptığını çıkıp anlatsın. Bunun cevabını vermek zorundasınız. Cevabını alana kadar peşinden koşacağız.”

‘Kim, hangi talimatı bekledi?’

“İlk 48 saatte neden tüm arama-kurtarma personeli, madenciler, silahlı kuvvetler personeli afet bölgesinde çalışmalara başlamadı? Kimin kime talimat vermesi gerekiyordu? Kim, hangi talimatı bekledi? Acil müdahale gereken durumlarda birilerinden talimat almak gerekiyor muydu? İlk 48 saatte ve hatta ilk 72 saatte; kaç enkaza arama kurtarma amacıyla müdahale edilebildi?”

‘Neden haberleşme sistemi çöktü?’

“Neden haberleşme sistemi çöktü? İletişimin hayat kurtaracağı ilk saatlerde nasıl oldu da bazı bölgelerde tüm haberleşme ağı kesildi? Cevap verin! Tüm bu soruların cevabını sadece yaşadığımız bu afet için değil, önümüzdeki muhtemel afetlere hazırlık için de vermek zorundasınız.”