Kırk uçurma nedir? Kırk uçurma nasıl yapılır? İşte detaylar…

Kırk uçurma bebeğin doğumundan kırk gün geçtikten sonra yapılan geleneğe veya ritüele verilen isimdir. Peki, Kırk uçurma nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…

Kırk uçurma bebeğin doğumundan kırk gün geçtikten sonra yapılan geleneğe veya ritüele verilen isimdir. Bu gelenek, anne ve bebeğin birbirini tanımaya çalıştığı kırk günün ardından yıkanmalarını ve dışarı çıkıp sosyalleşmelerini sağlar. 

40 uçurma, eski bir şaman geleneğidir ve Göktürklere kadar uzanır. Bu gelenek, anne ve bebek için önemli olan kırk gün geçtikten sonra (lohusalığın bitimi), anne ve bebeğin dualar içinde banyo yapmasını ve yakınlarını ziyaret etmesini içerir. Kırk günlük süre zarfı içinde anne ve bebek arasında önemli bir bağ oluşur ve bu süreç bittikten sonra 40 uçurma adı verilen bir tören yapılır.

Kırklama nasıl yapılır? 

Kırk gün geçtikten sonra anneyle bebek birlikte banyo yapar ve gezmeye çıkar. Elbette yapılacak olan banyoda ve kırklama gezisinde uygulanması gereken bazı ritüeller vardır.

Anne ve bebeğe banyo yaptıracak olan kişi önceden belirlenir ve bu kişiye kırklama annesi denir. Kırklama annesi genelde bir aile büyüğü veya bir aile dostu olur.

Kırklama banyosu sabah erken saatlerde evde yapılır. Banyoyu yaptıracak olan kırklama annesi gelirken yoldan 40 taş veya mevsim çiçeği toplar. Taşlar ve çiçekler sterilize edildikten sonra dualar edilip kırklama banyosundaki suya atılır.