Bali’de görülmesi gereken tapınaklar!

Tanah Lot Tapınağı

Tapınağın Bali’yi denizden gelebilecek kötü ruhlardan koruduğu düşünülüyor ve “Luhur” kelimesi de “ilahi kökenli bir şey” anlamına geliyor. “Ulu” kelimesi ise “uç” ve “watu” kelimesi de “taş, kaya” anlamına geliyor. Tapınağın etrafında ise ormanlık bir alan bulunuyor ve bu ormanları mesken tutan maymunların, tapınağın koruyucusu olduğuna inanılıyor.

Uluwatu Tapınağı (Pura Luhur Uluwatu)

Denizin kıyısında köpüren dalgaların üstünde yükselen Uluwatu Tapınağı, ilk olarak küçük bir ibadethane şeklinde bir Cava bilgesi tarafından 11. yüzyılda inşa edilmiş ve daha sonra genişletilerek günümüzdeki haline ulaşmıştır. Kuta’dan 25 kilometre uzaklıkta bulunan Uluwatu Tapınağı’nın bulunduğu nokta Bali’deki en önemli sörf noktalarından biri olması nedeniyle de dikkat çekiyor. Tapınağın bulunduğu konuma uzun yıllar halkın ulaşması oldukça zordu ve 1983 yılından itibaren insanlar buraya daha kolay bir şekilde gelerek antik kalıntıları inceleme şansına sahip olabiliyor.

Fil Mağarası (Goa Gajah)

1954 senesinde havuzda gerçekleştirilen kazılarda su hortumu görevi gören vazoları tutan Hindu meleklerini betimleyen 5 heykel bulunmuştur ve bu heykellerden toplamda 7 adet olduğu tahmin edilmektedir. Tapınak bölgesindeki çoğu yapıda 10. yüzyıla kadar uzanan Hindu etkileri görülebilmektedir ve bazı bazı kalıntıların 8. yüzyıla uzanan Budizm kalıntıları taşıdığı düşünülmektedir.

Çeşme Tapınağı (Tirta Empul Tapınağı)

Akan su, çevreleyen ormanlık alanlar ve mistik yapılar, ilham verici ve sıra dışı bir manzara için adeta birbirini tamamlamaktadır. MS 960’lı yıllarda inşa edilen Çeşme Tapınağı, özellikle Warmadewa Hanedanlığı döneminde, eski Bali krallığının sessiz bir tanığı olarak varlığını sürdürmüştür. Ulusal bir kültürel miras alanı olarak kabul edilen Çeşme Tapınağı, Hindu su tanrısı Vishnu’ya adanmıştır. Tapınağın ismi de zaten “topraktan fışkıran su” anlamına gelmektedir.

Besakih Tapınağı

Besakih Tapınağı, önemli bir ibadethane olmasının yanı sıra, Bali mimarisinin önemli örneklerinden biri olarak da dikkat çekmektedir. Agung Dağı’nın yamaçlarında, 1000 metre yükseklikteki bu tapınak kompleksinin içinde 80 civarında tapınak yapısının olduğu belirtilmektedir. Tapınağın kuruluşunun MS 10. yüzyıla uzandığı ve Sri Markandeya ismindeki bir rahip tarafından kurulduğu düşünülmektedir.

Ulun Danu Bratan Tapınağı

11 seviyeli inşa edilen Ulan Danu Bratan Tapınağı, tarz olarak Trimurti inancının izlerini taşımaktadır. Binada kullanılan üç farklı renk ise üç farklı tanrıyı temsil etmektedir. Binada kırmızı, siyah ve beyaz renkleri kullanılmıştır. Avlunun girişindeki lotus pozisyonunda meditasyon yapan Buda figürleri dikkat çekmektedir.

Taman Ayun Tapınağı

Taman Ayun Tapınağı, Bali’deki altı kraliyet tapınağından biridir ve bu, onu hem manevi hem de tarihsel açıdan çok önemli kılıyor. Tapınağın adı Taman Ayun, “Sudaki Bahçe Tapınağı” anlamına gelmektedir. Tapınak, 17. yüzyılda inşa edilmiştir. Yapımına 1632’de başlanmış ve ilk kral Tjokerda Sakti Blambangan tarafından 1634 senesinde tamamlanmıştır. Sofistike mimari tarzıyla dikkat çeken yapı, 1937’de büyük bir restorasyondan geçmiş ve 2012 senesinde UNESCO tarafından ödüllendirilmiştir.

Saraswati Tapınağı

Tapınağın iç ve dış kısmındaki taş oymaları ve süslemeler oldukça etkileyicidir ve tapınağın sanatsal yönünü yansıtmaktadır. Tapınağın çeşitli noktalarında Tanrıça Saraswati heykelleri ve tapınağın önündeki 3 metre yüksekliğindeki şeytan Jero Gede Mecaling heykeli dikkat çekicidir. Tapınak kompleksinde her akşam 19.30’da düzenlenen geleneksel dans gösterileri de gene tapınağın isminin geldiği tanrıçaya uygun etkinliklerden biridir.

Vihara Dharmayana Tapınağı

Tapınağın geçmişi yaklaşık 200 yıl öncesine dayanmaktadır. Tapınak, Kuta’nın ana sahil şeridinden sadece 1 kilometre doğuda yer aldığından oldukça merkezi bir konumdadır. Buna karşın çok göze çarpmayan tapınak, bölgede keyifli bir yürüyüşe çıkanlar tarafından parlak kırmızı duvarları ve duvar resimleri nedeniyle kolaylıkla görülebilmektedir.