Hal esnafı yeni çıkacak hal yasasını bekliyor!

Kahramanmaraş Kabzımallar ve Komisyoncular odası başkanı Halit Orhan, yeni çıkacak hal yasası hakkında konuştu. 

“Herkes kafasına göre fiyat belirleyemeyecek”

Başkan Orhan, “Yeni çıkacak hal yasası bizim için çok önemli. Bu yasayla birlikte ciddi bir düzenleme olacak. Bütün ürünler hal’e girecek burada fiyatı belirlenecek. Herkes kafasına göre fiyat belirleyemeyecek. Çünkü hal’e girmeyen mal rekabet oluşturuyor. Önemli bir hususta ürünlerde kare kod olacak. Bu kare kod ile ürünle ilgili her şey belli olacak. Nerede üretildiği, kaça satın alındığı gibi bilgiler olacak. Bu yasanın çıkmasını dört gözle bekliyoruz.”dedi. 

“Kuruluk ve salçalık sezonu açıldı”

Kuruluk, salçalık ve konserve sezonunun açıldığını da kaydeden Halit Orhan şunları söyledi: “Mevsim itibariyle artık kışlık zahra dediğimiz zahra zamanı. Bu mevsim içerisinde konservelerden domates olsun, kuruluklardan patlıcan, biber, dolmalık biber sezonumuz başladı. Dolayısıyla evci halkımız geliyor, gönül rahatlığıyla ürünlerini hal’den alıyorlar. Üretimde herhangi bir sıkıntı yok.

Gelen mallar kaliteli. Mevsim itibariyle fiyatlarda normal seviyelerde. Ürünlerimizi günübirlik bitiriyoruz.

Konserve domates 4-5 lira, patlıcan 6 lira 8 lira arasında satılıyor. Salçalık biber şuanda yeni başladı, kilosu 8 lira 9 lira arasında satılıyor. Tabii bunun bir nakliyat maliyeti var. Kahramanmaraş kabarcık üzümümüz çıktı. Şeftali’nin kavun’un ve karpuz’un şuanda tam mevsimi. Mevsim itibarıyla herhangi bir problem görünmüyor. Şuanda seraların birinci hasadı bitti. İkinci hasat ise 40 – 50 güne çıkar. Buda azda olsa bir rahatlama yapar.”