Orçan, İnşaat sektörü Kahramanmaraş’ta durma noktasına geldi!

Orçan, “Şuanda piyasa tıkanma sürecine girilmiş durumda. Yeni konutlar yeni maliyetlere göre yapılıyor bunu anlıyoruz ama eski evler de yeni evlere göre fiyatlarını şekillendiriyor.  Müteahhitler ve ev sahipleri kar marjlarını aşağı çekmeleri gerekiyor.”dedi.

“Faizler düştü fiyatlar yükseldi”

Konut kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte konut fiyatlarının hızlı bir şekilde yükseldiğine dikkat çeken gayrimenkul uzmanı İsmail Orçan şunları söyledi: “Sayın cumhurbaşkanımızın konutlar için açıklamış olduğu 0.99 faiz oranından sonra konutların fiyatı hızlı bir şekilde tırmanmaya başladı. Burada bir fırsatçılık söz konusu oldu. Ev sahipleri konut fiyatlarının üzerine en az 50 bin TL eklediler.

 

Tabi bu bankalardan bu faizle kredi almak isteyenler için belirli bir kriterler var. Bundan herkes faydalanamayacak. Örneğin bir konutun tamamına kredi çıkmıyor. Ortada bir tutarsızlık oluşuyor. Keşke cumhurbaşkanımız bunu açıklamasaydı. Bunu açıklamadan önce emlak piyasası daha hareketliydi şuanda durağan hale gelmiş durumda.  Ev almak isteyen çok fazla kişi mevcut ama bütçeleri belli, bunların bütçeleri ise 500 bin TL ile 850 bin TL arasında değişiyor. Tabi ki son açıklamalardan sonra bu fiyatlara çok zor ev bulunuyor. Şuanda piyasa tıkanma sürecine girilmiş durumda. Yeni konutlar yeni maliyetlere göre yapılıyor bunu anlıyoruz ama eski evler de yeni evlere göre fiyatlarını şekillendiriyor.  Müteahhitler ve ev sahipleri kar marjlarını aşağı çekmeleri gerekiyor.”

“Şehirde kiralık ev sorunu var”

Kahramanmaraş’ta kiralık konut sıkıntısı olduğunu ve bunun biran önce çözülmesi gerektiğine değinen Orçan, “İnşaat sektörü ne zaman tıkanıyorsa ülke ekonomisi de durma noktasına geliyor. Şehrimizde kiralık ev bulmak çok zor bir hale geldi. Bulunan evler ise ederin çok çok üzerindeler. Ev sahiplerinin elini vicdanlarına koymaları gerekiyor. Kiralık daireler Eflakçılara çok fazla gelmiyor. Kiralık evler ilana çıkmadan tutuluyor. Ofisimizi en az 15 kişi her gün kiralık ev soruyor. Bunlar tehlikeli boyuta gelmiş durumda. Şimdi düğün sezonu açıldı ama vatandaşlar kiralık ev bulamıyor. Eylül ayında düğünü olacak kişi şimdiden kiralık ev aramaya başladı. İnşaat piyasası tıkanmış durumda. Bunu sadece devletten beklememek gerekiyor, ev sahipleri kendilerini kiracılara ya da ev almak isteyen kişinin yerine koyarsa sorun ortadan kalkacaktır.” İfadelerine yer verdi.