Kitaplara yüzde 30’luk yeni bir zam daha!

Kitaplara yüzde 30’luk yeni bir zam daha yolda. Türkiye’de yayıncılık dünyası, birçok sektörde olduğu gibi ciddi bir krizin ortasında. 2021’in son aylarında Türk lirasında yaşanan ciddi değer kaybı, neredeyse tamamen dışa bağımlı olan bu pazarı derinden etkiledi. Yeni yılda gelen elektrik, doğalgaz, vergi ve akaryakıt zamlarından sonra, hâlihazırda döviz dengesizliği nedeniyle önemli ölçüde zamlanan kitaplara bir zam daha geleceği açıklandı.

Aralık 2021’de, 30 liralık bir kitabın etiket fiyatının 70-80 TL’ye çıkacağı haberini paylaşmıştık. Yılın son ayında, kitap fiyatları öncesine kıyasla neredeyse iki-üç kat daha pahalı etiket fiyatlarına ulaşmıştı. Yılbaşında çeşitli alanlardaki yeni zamların ise mevcut etiket fiyatlarını yüzde 30 oranında yukarı taşıması bekleniyor.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Ali Can Polat’ın haberine göre, yayıncılık sektörünün temsilcileri 2022’de basılan kitap sayısındaki azalmanın süreceği, önümüzdeki mart ayında ise birçok yayınevinin iflas tehlikesiyle yüzleşeceği ifade ediliyor.