Tuz gölü hakkında bilmeniz gerekenler!

Ülkemizin tuz ihtiyacının neredeyse yüzde 40-50'sini karşılayan ve 7414 kilometrekarelik devasa bir alana yayılan kocaman bir göl; Namı diğer Koçhisar, en bilindik adıyla Tuz Gölü!

Tuz Gölü dev cüssesiyle Van Gölü'nden sonra 2. sırayı sahiplense de hiçbir akarsuya karışmaması ve kapalı bir havzada mevsimlere göre azalıp çoğalması sebebiyle bizce "kendi halinde göller" sıralamasında ayrı bir kulvarda yer alıyor. 

Komşusu Kapadokya'daki dağ taş oluşumu gibi binlerce yıllık çetrefilli bir süreçten geçen göl, dünyanın ilk hallerinin de tanığı. Platolarla çevrili derin göl çukuru ilk kez Neojen evrede oluşmuş ve ilerleyen süreçlerde de içini doldurup yeraltına süzülen sular zemindeki tuz domlarını eriterek ona beyaz rengini vermiş. Ama bazen göl yüzeyinde pembe ya da buz mavisi renginde bir tabakayla da karşılaşıyorsunuz ki bunun sebebi de kir değil, bir çeşit su yosunu olan alglar.

Tuz Gölü Nerede?

Ankara, Konya ve Aksaray illerinin kesiştiği noktada konumlanan göl, Kapadokya yolu duraklarından birisi. Ankara – Aksaray kara yolunda ilerlerken Şereflikoçhisar ilçesine doğru geldiğinizde onu görmeye başlıyorsunuz. Eğer kara yoluyla gidecekseniz İstanbul'a mesafesi ortalama 600, Ankara'ya mesafesi ortalama 150, İzmir'e uzaklığı ise 670 km civarında.