Geleneksel Lezzetleriyle Afyonkarahisar!
Çorbalar
Paçık
Doktorların "kışın bol bol için" dediği paça çorbası Afyon mutfağında Paçık olarak biliniyor. Lokantalarda servis edilirken yanına tırnak pide konuluyor. Sarımsaklı, tereyağlı bu çorba en az şehrin kaplıcaları kadar şifalı.
Sakala Çarpan Çorbası
İç Anadolu Bölgesi'nde de yapılan çorbanın en baş malzemesi mercimek. Mercimeklerin çarptığı sakallar da bir diğer baskın malzeme olan erişteler olsa gerek. Bu çorba da mis gibi kokan tereyağının kattığı lezzet ve şifalı proteini ile ayaz Afyon kışlarının kalkanı.
Afyon'da yemek sonrası final, hem şükretmek hem de hazmetmek için bamya çorbası ile yapılıyor.
Ana Yemekler
Keşkek
Şehrin davet yemeklerinin baş tacı keşkek. Afyon'un her yerinde birçok lokanta menüsünde bulabiliyorsunuz ama en çok da Şuhut ilçesinin bir yemeği olarak biliniyor.
Çullama Köfte ve Göce Köftesi
Başka yerlerde yemişliğiniz olsa bile Afyon'da yapılan Çullama Köfte, malzemeleri yöreden temin edildiğinden daha bir Afyonlu, daha bir lezzetli. Adının "çullama" olmasının sebebi ise köfte yoğrulup şekil verildikten sonra batırılıp bulandığı unlu yumurtalı karışımın adının "çul" olması. İç harçların ve Afyonlu ellerin hüneriyle yemeye doyulmayan bu eşsiz lezzetin belki de tek düşündüren tarafı bol yağda kızartılması.
Göce Köftesi'nde ise et yerine göce ve düğü (ince bulgur – buğday) kullanılıyor ve bol nane - yoğurtla servis ediliyor.
Zürbiye
Konya'da da yapılıyor bu yemekten ama Afyon'da yapılanı etiyle kemiğiyle Afyonlu! Küçük arpacık soğanla parça etin muhteşem arkadaşlığından doğan bu lezzet yedikten sonra kolay kolay unutulmuyor.
Afyon Kebabı
Hemen hemen her ilimizin kendine has bir kebabı var. Ve tabii bu kebapların başkahramanı da et! Eskilerde en çok da Ramazan aylarında sofraya konulan Afyon Kebabı günümüzde zanaatkar et lokantalarının da olmazsa olmazı. Sinirleri alınmış kuzu etinin saatlerce kaynatılması ve pamuk gibi yumuşacık bir dokuya kavuşmasıyla kebabın en zor ve en önemli aşaması da tamamlanmış oluyor.
Patlıcan Böreği
Afyon'da patlıcan demek bir yemeğin tadı tuzu demek. Bu yüzden yöre mutfağında 20'den fazla patlıcan yemeği var. Patlıcan böreği ise isminin aksine bir börek değil, yani içinde hamur yok. Kızarmış patlıcan, yumurta, kıyma ve baharatlarla karıştırılıp dümdüz bir şekilde tepsiye döşeniyor.
İlibada Sarması
Sarmayı kim sevmez ki? İster etli ister zeytinyağlı hiç fark etmez. Her biri emek emek sarılmış dolmaların hazırlanması çok zaman alırken nedense yerken çabucak biter.
Hamur İşleri
Bükme ve Ağzı Açık
Kahvaltının ve çay saatlerinin olmazsa olmazı Bükme ve Ağzı Açık Afyon'un kendine özgü böreği desek doğrudur. Bükme mayalı bir hamur ve içine haşlanmış mercimek konularak fırınlanıyor.
Haşhaşlı Pide
Hamur işi alternatiflerinden bir çay arkadaşı daha. Çıtır çıtır bu pide, Ağzı Açık ve Bükme ile bir arada düşünüldüğünde Afyon'da çay içmek oldukça şişmanlatıcı bir eyleme dönüşüyor.
Afyon'da Hamur İşleri Nerede Yenir: Kayra Börek, Salim Usta, Lale Pide ve ekmek fırınlarının çoğu.
Tatlılar
Düğülü Haşhaş Tatlısı
Haşhaş hem tatlılarda hem de hamur işlerinde bolca kullanılıyor Afyon'da. Tatlıya girdiğinde yerken çıtır çıtır mayhoş bir lezzet bırakıyor ağızda. Düğülü Haşhaş Tatlısı da bir çeşit revani ve içine giren birkaç değişik malzemeyle şehrin yöresel bir lezzetine dönüşüveriyor.
Hurma Baklavası
Baklava bildiğimiz baklava. Ama Afyon'da hamuru sanki daha ince ve şekli de hurma gibi.
Meşhur Yöresel Yiyecekler
Sucuk
Uzun Çarşı'da ve merkezdeki birçok caddede karşılaşacaksınız sucuk dükkanlarıyla. Şehrin sucuklarının neden bu kadar lezzetli olduğuna gelince; Afyon'da hayvancılık en önemli geçim kaynaklarından olup sadece sucuk değil tüm et ürünlerinde yöresel bir lezzetin farkını anlayabiliyorsunuz.
Kaymak
Girdiği her yemeği, her tatlıyı şenlendiren; hele de kahvaltılarda parmak yedirten bir lezzet kaymak. Yapan elin hüneri mi yoksa sütün kalitesi mi karar veremeseniz de Afyon da manda sütü kullanılarak yapılan bu ürünün tadını başka yerde bulamıyorsunuz.