Görülmesi gereken yer; Kozak Yaylası!

Kentin kaotik ortamından günübirlik de olsa uzaklaşmak için biçilmiş kaftan niteliğindeki Kozak Yaylası'nın büyük kısmı, İzmir'in Bergama ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bir köy ise Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı durumda. Madra Dağı'nın eteklerindeki yaylaya, gerek Bergama gerekse de Ayvalık yönünden kendi aracınız ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


Kozak, konumu gereği yayla statüsünde yer alıyor. Lakin cenneti andıran bölge, florasındaki farklılık nedeniyle sınıflandırılmasında kullanılan coğrafi terimin klasik karşılığından çok daha fazlasını konuklarına sunuyor.


Kozak, konuklarına yılın her mevsimi farklı manzaralar sunan, enfes bir coğrafyaya sahip. Mesela sessizlikten hoşlanıyorsanız, insan nüfusunun azaldığı kış aylarında yaylaya gidebilirsiniz. Bu dönemde şanslıysanız ve kar yağdıysa, yaylayı en zarif haliyle tanıma imkânına kavuşabilirsiniz.


Yaz aylarında ise Kozak'ta kamp atabilirsiniz. Gündüzleri yayla köylerine gidip yerel halk ile etkileşime girebilir ve çevre hakkında çok daha detaylı bilgi edinme imkânı bulabilirsiniz. Gezinti esnasından Demircidere Köyü'ne uğrarsanız, yerel halkın kendi çabalarıyla kurdukları etnografya müzesini ziyaret edebilirsiniz.


Kozak Yaylası'na gitmek için kasım ve mart ayları arasındaki dönemi de tercih edebilirsiniz. Çünkü yılın bu döneminde, fıstık hasadı başlıyor. Hasat esnasında fotoğraf çekmeye değer harika fırsatlar ortaya çıkıyor. Ayrıca köylüler, kendilerinden fıstık almak isteyen gezginlere inanılmaz cömertlikler yapabiliyor.