Tiran Tarihi!

Tiran şehrinin kurulması ise yaklaşık 400 yıl öncesine dayanıyor. 1614’de bölgede hakimiyet kuran Osmanlı derebeylerinden Süleyman Paşa tarafından kurulduğuna inanılmaktadır. Arnavutluk’un kalbinde, dağlar ve deniz arasında bulunan konumu nedeniyle Osmanlılar için burası çok önemli bir nokta haline getirmiştir.


Şehir, 18. yüzyılda büyümeye başlamıştır ancak 1920 senesinde Arnavutluk’un başkenti olana kadar çok göz önünde olmayan, kendi halinde bir yerleşim yeri olmaya devam etmiştir. Şehrin başkent olmasının ardından 1923’de Avusturyalı mimarlar tarafından şehirdeki ilk düzenlemeler yapılmıştır.


20. yüzyılda Tiran çeşitli siyasi ittifaklara sahne olmuştur. 1928’de ülkede demokratik krallık ilan edilmiş ve cumhurbaşkanı kral statüsüne gelmiştir. 1941’de Arnavutluk Komünist Partisi’nin kurulması ile şehir anti-faşist direnişi için bir merkez haline gelmiştir. Alman işgali altında olan şehir, 19 gün savaşın ardından 17 Kasım 1944’de Tiran işgalden kurtarılmıştır. Bundan sonra Stalin mimarisinin etkisi altında kalmasıyla şehirde bu tarz birçok bina inşa edilmiştir. Şehir günümüzde gerek ekonomik gerek siyasi gerekse de kültürel açıdan Arnavutluk’un merkezi konumunda bulunmaktadır.
Tiran’ın en ünlüleri; İskender Bey Meydanı tarihi dokusu ile Tiran’ın en ünlü tarihi yerleri arasında bulunuyor. Murad Toptani Caddesi alışveriş yapmak ve bir şeyler atıştırmak için uğranması gereken yerlerden biridir. Et’hem Bey Camii ise şehirdeki en önemli ibadethanelerin başında gelmektedir.


Tiran gezi tavsiyesi; Ülkenin başkenti konumunda bulunan şehir, Arnavutluk’un en çok ziyaret edilen yerleri arasında bulunuyor. Şehirde ülkenin geri kalanında olduğu gibi “Lek” para birimi geçerli. Birçok noktada Euro para birimi geçerli olmasına karşın bir miktar yerel para biriminden de yanınızda bulundurmakta fayda var. Bu durum kredi kartının geçerli olmadığı yerlerde de alışveriş yapmanıza olanak tanıyacaktır.