Ege’de saklı bir köy!

 Birgi Köyü kocaman bir mazi çınar ve kestane ağaçlarının dalları ile sarılmış bir diyar. Tarih boyunca Frigler, Persler, Bergama Krallığı ve Bizans ve Osmanlı Devleti öncesinde Aydınoğulları Beyliğine ev sahipliği yapmış. Bu denli bereketli topraklara sahip olması onu cazip hale getirmiş.


Köyün ortasından Sarıyar Deresi süzülürken dere kenarında kestane ve çınar ağaçlarına bir de fıstık çamları eşlik ediyor. Aydınoğulları’nın genç beyi Gazi Umur bey daha çok gençken Türklerin Ege Denizi’ndeki ilk donanmasını kurup Ege Denizi’ne hükmetmiş. Köyün en manzaralı yerinde heybetli heykeli sizi selamlıyor. Birgi Köyü yaklaşık 3000 kişilik nüfusu ile oldukça sakın huzurlu bir yer desek en doğru tespit olur.

 


14.yy da Umur Bey’in babası Mehmet Bey tarafından yapılan Ulu Cami ise tam bir tarihi sanat. Ulu Cami’nin yapımında tek bir çivi bile kullanılmamış! Caminin dış kısmındaki aslan kabartması ise çok farklı bir hava katmış. Bu aslan figürü ile özel bir bir yer ediniyor. Birgi Köyü UNESCO listesine girmiş Kentsel sit alanı olarak ilan edilmiştir.