Ayvalık için gezi rehberi!

Tarihi Rum Konakları


Ayvalık merkez tam sokaklarda kaybolmalık bir yer. Ayvalık sokaklarında yer alan tarihi Rum evleri mimarisi ve renkli yapılarıyla adeta görsel şölen sunuyor. Yaklaşık 2800 adet tarihi eve sahip olan Ayvalık'taki bu evler; süslü pencereleri, kapıları, kapı tokmakları ve cumbalı olmasıyla her göreni kendine hayran bırakan cinsten. 


Taksiyarhis Anıt Müzesi


Ayvalık'ın ilk kilisesi olan Taksiyarhis Kilisesi, ilk olarak 15.yy'da inşa edilmiş olsa da günümüze kadar birkaç kez form değiştirmiş ve bugünkü halini almış. Dışarıdan oldukça mütevazi duran kilisenin içi ise oldukça büyüleyici nitelikte. 1927 yılından 2012 yılına kadar tekel deposu görevi gören kilise, 2012 yılında restore edilerek müzeye dönüştürülmüş. 


Saatli Cami


Rum halkı tarafından kilise olarak inşa edilen yapı daha sonra camiye dönüştürülmüş. Kilisenin çan kulesi saat kulesine çevrildiği için camiye Saatli Cami adı verilmiş. Ayvalık merkezde, geçen yıllara inat varlığını sürdüren bu cami Ayvalık'ın önemli eserlerinden.


Cunda (Alibey) Adası


Cunda Adası olarak da bilinen Alibey Adası, özellikle Girit yemekleri ağırlıklı mutfağıyla ön planda olsa da sahip olduğu Rum evleri ve rengarenk sokaklarıyla da oldukça popüler yerlerden. Taş Kahve'de içilen kahveler, Cunda Yeldeğirmeni'nde verilen molalar, içinde Agios Yannis Kilisesi bulunan Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı'nda yapılan keşifler ve günümüzde otel olarak hizmet veren tarihi yapı Despot Evi'ne yapılan ziyaretler Cunda Adası'nı özel kılıyor.


Cunda Plajları


Cunda Adası'ndan ayrıca tekne turları da yapılıyor. Bu turlar ile Pınar Ada, Yellice Adası ve Kara Ada civarını turluyorsunuz. Kara Ada'daki Akvaryum Koyu ve Yeşil Koy yüzmek için çok güzel yerler. Teknede giderken bir de Komili Ailesi'ne ait Rahibe Okulu'nu da görmüş oluyorsunuz. Tekne turu haricinde adanın birbirinden güzel plajlarında da yüzebilirsiniz. 


Ayvalık Plajları


Cunda gibi Ayvalık'tan kalkan teknelerle de tekne turu yapıp, çevredeki koyları keşfetmeniz mümkün. Ancak Ayvalık plajlarını da deneyimlemenizi tavsiye ederim. Yaz sıcağında kendinizi Ayvalık'ın serin sularına bırakabilirsiniz.