Tarihteki En iyi 10 Komutan!

Dünya’da gerçekleştirdiği savaşlarla ya da yönetim biçimleriyle ismini tarih sayfalarına derinden kazımış bazı komutanlar yer almaktadır. Bizler de bu içerikte dünya üzerinde yaşamış gelmiş geçmiş en iyi komutanları bir araya getirdik. İşte, 10 komutan...


Cengiz Han


Moğol imparatoru olan Cengiz Han 1167 yılında doğmuş ve 65 yıllık yaşamı boyunca hiç savaş kaybetmemiş bir hükümdardır. Kendi ırkından çok Kıpçak Türk kabileleri ve Sibirya kabileleri ile Hazar Denizi ve Çin’in ortalarında kadar birçok toprağı istila etmiş hatta tabiri caiz ise toprakları yerle bir ettiği biliniyor. 12. yüzyılda yaşamış olan bu hükümdarın sahip olduğu ordunun da dönemine göre oldukça donanımlı olduğu biliniyor.


Büyük İskender


Tahta geçtiğinde daha 20 yaşında olduğu bilinen Büyük İskender dünya tarihinin ilk Fatih’i olarak milattan önce 356 yılında Yunanistan’ın Pella kentinde dünyaya geldiği biliniyor. Kendisinin dünyaya geliş amacının toprak fethetmek olduğunu ileri süren Büyük İskender’in Makedonya sınırları içerinde kurulan imparatorluğun topraklarının bir başının Balkan yarımadasına sonun ise İndus Vadisi’ne kadar genişlettiği ve önüne çıkan her devleti, her orduyu yenilgiye uğrattığı biliniyor.


Timur


1336 yılında doğan Timur; Timur devletinin kurucusu olduğu bilinip kazandığı zaferler sebebiyle Doğuda bulunan Türk İslam Devletleri için Türk İslam Dünyasının lideri konumuna geldiği de biliniyor. Osmanlı Devleti ile de karşı karşıya gelen Timur Ankara Savaşı’nda Yıldırım Bayezid ile karşı karşıya gelmiş yine bu savaşta Osmanlı Devletini yenilgiye uğratarak Osmanlı Devletinin fetret devri yaşamasınlar neden olduğu biliniyor.


Fatih Sultan Mehmet


1432 yılında Edirne de doğan Fatih Sultan Mehmet’in babası 2. Murat annesi ise Huma Hatundur. Bilfiil 25 sefere katıldığı bilinen Fatih 1481 yılına kadar Osmanlı Devleti’ni başarı ile yönettiği biliniyor. Peygamber efendimizin hadisinde bahsettiği padişah olma şerefine de eren Fatih Sultan Mehmet Doğu Roma İmparatorluğunu yok ederek İstanbul’u da fethediyor. Ayrıca Fatih’in bu başarısı ile Orta Çağı kapatarak Yeniçağı başlattığı da biliniyor.


Halid Bin Velid


Kesin olmamakla birlikte 592 yılında doğduğu bilinen Halid Bin Velid Arap kökenli olup İslamiyet’in yayılmaya başladığı ilk dönemlerdeki savaşlarda gösterdiği başarılar ile karşımıza çıkıyor. Ayrıca Hz. Muhammed tarafından kendisine Allah’ın kılıcı anlamına gelen Seyfullah unvanı verildiği de biliniyor.


Hannibal Barca


Milattan önce 246 yılında Sami ırkına sahip Kartacalı general aynı zamanda da politikacı olarak biliniyor. Uyguladığı stratejiler ve askeri alanda gösterdiği zekası ile birçok tarihçi tarafından Stratejinin Babası olarak biliniyor. Aynı dönemde yaşayan Scipio tarafından çağın en büyük generali olarak görülse de Hannibal Barca çağın en büyük generalinin Büyük İskender olduğunu söylüyor.


Jül Sezar


Milattan önce 100 yılında Roma Cumhuriyeti’nde dünyaya geldiği bilinen Jül Sezar’ın Roma Cumhuriyeti’ni gösterdiği başarılar ile Roma İmparatorluğu seviyesine yükselttiği biliniyor. Çok iyi askeri lider aynı zamanda da siyasi lider olduğu bilinen Sezar’ın kendisinin yazdığı “Yorumlar” kitabında hayatı hakkında, askeri alanda aldığı başarılarını da içeren kitaptan elde edilebilir.


Mustafa Kemal Atatürk


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selanik’te doğmuş 10 Kasım 1938’de ölmüştür. Askeri ve diplomasi alanındaki başarıları ile kendisinden sonraki komutanlara, siyasi liderlere pek çok yönden ışık tuttuğu, yol gösterdiği biliniyor. Sahip olduğu milli ruhun başarılarında belki de en çok etkiye sahip olduğu söylenebilir. Katıldığı toplantılarda, kongrelerde ya da savaşlarda bilfiil aktif olduğu biliniyor.


Napolyon Bonaparte


1769 yılında doğan ve kendisinden sonraki pek çok lidere öncü olan Napolyon’unun Korsika Adası’nda doğduğu biliniyor. Pek çok alanda eğitim alarak kendisini çok iyi yetiştirdiği de bilinen bildiler arasında yer alıyor. Tüm yaşamı boyunca İngiltere’yi işgal etmekle uğraşan Napolyon tüm çabalarına rağmen İngiltere’yi elde edemeyip yenik düşmüştür.


Selâhaddin-i Eyyûbî


Haçlılar ile yaptığı savaşlar ve elde ettiği zaferler ile bilinen Selâhaddin-i Eyyûbî 1137 yılında doğmuştur. İslam’ın büyük bir savunucusu olarak bilinen Selâhaddin-i Eyyûbî’nin İslam dinin emrettiği şekilde bir hayat sürdüğü, savaşlarda esir aldığı diğer dinlere mensup kişilere dahi merhametli ve adaletli davrandığı dilden dile dolanıyor.