Yaşlanma karşıtı besinler!

Doğru beslenin, genç görünün. Bu kadar basit. İşte kırışıklıkları silecek ve daha genç görünmenize yardımcı olacak  yaşlanma karşıtı gıda..


En iyi cilt yumuşatıcı: Nar


Bu meyce C vitamini ile doludur ve C vitamini de cildinizi güneşin sebep olduğu kırışıklıklara karşı korumak için birebirdir. New York Tıp Sinai Okulu'nda Dermatoloji alanında yardımcı doçent olan Dr. Debra Jaliman ekliyor: Nar tohumlarının suyu ellagik asit ve punicalagin içerir. İlki serbest radikallerin verdiği hasara karşı savaşan polifenol bir bileşiktir; ikincisi ise kollajeni korumak için vücudunuzun kapasitesini artırabilen bir süper besindir.

 

İnce çizgileri düzeltir: Yaban mersini


Bu lezzetli küçük mavi toplar neredeyse diğer tüm yiyeceklerden daha fazla antioksidan içerirler. Bu antioksidanlar, güneşe maruz kalma, duygusal stres, fazla egzersiz (özellikle koşma) ve cilde zarar veren serbest radikallere karşı cildinize ekstra koruma sağlar.


En iyi sıkılaştırıcı: Lahana ve ıspanak


Bu hayati sebzeler güneşin oluşturacağı zarara karşı korunmanızı sağlayacak özel bitkisel besinler ve antioksidan bileşikleri içerir. Tarım Gıda Kimyası Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, ıspanak cilt elastikiyetini arttıran beta-karoten ve lutein kaynağıdır.


En iyi kızarıklık önleyici: Soğuk su balıkları


Sardalya, somon ve uskumru omega-3 yağ asitleri içerir. Bu asitler cildin hücre zarlarını güçlendirir ve nemli olmasını sağlar.


Kahverengi lekeleri azaltmak için en iyisi: Yeşil çay


Dr. Jaliman bu sağlıklı içeceğin kateşinler (hiperpigmentasyon gibi güneş hasarlarını önlemek için en etkili bileşiklerden biri) ve polifenoller (serbest rakillerin vereceği hasarı tersine çevirebilecek antioksidanlar) içerdiğini belirtiyor.


Nemli bir cilt için en iyisi: Karpuz


Bu canlandırıcı, tatlı meyve nihai antioksidan olan C vitaminine ek olarak, hücrelerde su dengesini düzenleyen likopen ve potasyum içerir.


Bitter çikolata


Bir çalışma, bitter çikolatanın kırışıklıkları önleyebileceğini buldu. Aynı zamanda cildin elastikiyetini ve cildin nem seviyesini korur. Bitter çikolata ayrıca ultraviyole ışınlarının cilde zarar vermesini önleyen flavanoller içerir.


Sarımsak


Sarımsak antibakteriyel, antioksidan ve detoksifikasyon özelliklerine sahiptir. Bu nedenle sarımsak, cildinizi yaşlanmanın etkilerine karşı korumak için iyi bir besindir. Sarımsak tüketmenin en iyi yolu çiğ yemektir. Doğrayıp sevdiğiniz içeceğin yanında tüketebilirsiniz. Aksi takdirde, yemeklere keskin ve baharatlı bir tat kattığı için kızartmalarınıza ve kızartmalarınıza ekleyebilirsiniz.


Domates


Domates, cildi hasara karşı korumaya yardımcı bir bileşik olan likopen içerdiğinden yaşlanmayı geciktiren en iyi besinler arasındadır. Antioksidan ayrıca kolajenazların aktivitesini kısıtlayarak cildin elastikiyetini artırır. Sonuç olarak, cildi kırışıklıklardan korunur. Domatesin bir diğer faydası da iltihap önleyici özellikliğidir. Ayrıca yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olan flavonoidler içerirler. Bu nedenle cildinize kırışıksız bir görünüm kazandırmak için salatanıza domates ekleyin.


Kırmızı dolmalık biber


Bu biberler, antioksidanlarla dolu yaşlanma karşıtı gıdadır. Antioksidanlar, yaşlanmayla mücadelede hayati bir bileşendir. Kırmızı dolmalık biber ayrıca önemli miktarda C vitamini ve karotenoid adı verilen güçlü antioksidanlar içerir. C vitamini kolajen üretimine yardımcı olur. Karotenoidler ise meyve ve sebzelerde bitki pigmentleri görevi gören turuncu, kırmızı ve sarı renklerden sorumludur. Karotenoidler ayrıca cildi çevresel toksinlerden, güneş hasarından ve kirlilikten koruyan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle kırmızı dolmalık biberden faydalanmak için salatalarınıza dilimleyebilirsiniz.