Çarşafları Sık Sık Yıkamamanın Sağlık Üzerindeki Etkileri!

Hayatımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçiriyoruz. Bu nedenle hem yatağımızın kalitesi hem de çarşaflarımızın dokusu ve hijyeni büyük önem taşıyor. Öyle ki çarşafların temiz olmaması hem uyku kalitesini düşürüyor hem de çeşitli rahatsızlara neden olabilir. Özellikle yastık kılıflarının sık sık yıkanmaması cilt sağlığı için tehlikeli olabilir. Peki ne gibi tehlikeler? Çarşafları sık sık yıkamazsanız ne olabilir?

 

Ciltte akne ve tahrişe neden olabilir


Cilt problemlerinden muzdaripseniz, günlük yüz bakım rutini kadar dikkat etmeniz gereken bir şey var. O da çarşafları ve özellikle de yastık kılıflarınızın temizliği. Yastık kılıfını sık sık yıkamamak ciltte biriken ölü hücrelerin, kirlerin ve yağların yastık kılıfına bulaşarak orada bakterilerin oluşmasına sebep olabilir. Dolayısıyla sık sık hijyen sağlamadığınızda bakteriler çoğalır. Bu da ciltte akne oluşumuna ve tahrişe neden olabilir. Bu nedenle yastık kılıfınızı her 2-3 günde bir değiştirmeye özen göstermelisiniz.


Toz akarları alerji oluşumunu tetikleyebilir


Geceleri çok rahat uyuyamıyorsanız, burnunuz tıkanıyorsa ve öksürüyorsanız bu alerji belirtisi olabilir. hapşırır ve gözleriniz kaşınır mı? Alerjiler genellikle toz kaynaklıdır. Bu durum mevsime bağlı olabileceği gibi çarşaflarda biriken toz akarları da alerjiyi tetikleyebilir.  Bu nedenle uyuduğunuz odayı sık sık havalandırmaya ve çarşaflarınızı sık sık yıkamaya özen gösterebilirsiniz.


Evcil hayvanlarla uyumanın zararlı etkileri daha fazla hissedilir


Evcil hayvanlarınızla uyumak son derece huzur verici olsa da dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunuyor. Bazı evcil hayvanlarda pire bulunabilir bu ise Lyme hastalığına neden olabilir. O nedenle eğer evcil hayvanınızla uyuyorsanız, çarşaflarınızı sık sık değiştirmeye özen göstermelisiniz. Öte yandan evcil hayvanların tüyleri çarşaflara yapışır. Bu da onları sık sık yıkamak için bir diğer sebep.


Kafa derisi enfeksiyonları yaşanabilir


Sıcak ve nemli yastık kılıfları, dermatofitler olarak bilinen mantarların üremesi için uygun ortamı hazırlar. Bu mantarlar, kafa derisinde saçkıran olarak da bilinen kaşıntılı kel noktalara sebep olurlar. Bu nedenle yastıklarınızı ve kılıflarınızı sık sık yıkadığınızdan emin olmalısınız.


Göz enfeksiyonlarını tetikleyebilir


Kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit yaşam kalitesini düşürür ve son derece rahatsız edicidir. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve yanma-batma hissi veren bu hastalık çarşaf ve yastık kılıflarınızdaki bakterilerden kaynaklanabilir. Bu da çarşaflarınızı sık sık yıkamanız gerektiğini gösteren bir başka neden.