Başkan Çınar, TİS ile ilgili açıklama yaptı!
Sendika üyelerinin çoğunluğunun sözleşmeden dolayı memnun olduğunu ve yapılan bu çalışmalarda işçilerin haklarını en iyi şekilde savunduklarını belirten Çınar, “Vasıflı işçilerin maaşlarına zam yapılırken, tabandakilerin ve yevmiyesi yüksek olan vasıfsız işçilerin maaşlarına hiç zam verilmedi. İşçilerde bu nedenden dolayı tepkilerini gösterdi.” Dedi.
HAK-İŞ Konfederasyonu Kahramanmaraş İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Ömer Çınar, işçilerin maaşlarına yapılacak olan zam sürecinin Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine anlattı.
Belediye ile yaptıkları görüşmelerde uzlaşma sağlanmadığı halde belediyenin bir scala hazırlayarak kendi iradeleriyle bazı işçilerin yevmiyelerini kendilerinin belirlediğini anlatan Çınar şunları kaydetti: “Karşılıklı anlaşma sağlamadığı için yevmiye dağılımında kendi inisiyatifleriyle böyle bir dağılım yapmışlardır. Biz şunu dedik, yevmiye dağılımında hakkaniyetle tavan ve tabanın belirli bir yevmiyeye çekilerekten bu uzlaşmayı sağlayacağımızı söyledik. Belediyemiz kendi inisiyatifiyle tavandaki arkadaşların yevmiyesine 180-160-150 gibi bir yevmiye dağılımına girdi.”
Burada belediyenin vermiş olduğu yevmiye skalasında sendikanın istemiş olduğu taban ve dondurmuş olduğu yevmiyelerde uzlaşma olmadığı için işveren tavandakilere iki ay yüksek yevmiye ödeyerek, işçilerin yevmiyelerini yine belediye inisiyatifiyle belirlendiğini ifade ederek, “Ankara’da yapılan toplantıda işveren tekrar bu yevmiyeleri gözden geçirdi ve aşağı çekti. Bu arkadaşlarımız doğal olarak yevmiye aşağı çekildiği için serzenişte bulunuyor. İşverenin yapmış olduğu bu uygulama tabi ki imza altına alınmadığı için hukuken bir geçerliliği de olmadığı için geçerli bir sebep olmadığından maalesef bu yüksek yevmiye alan arkadaşlar sendikamıza serzenişte bulundular.” Dedi.
Çınar, Ankara’da ki uzlaşmada imza altına alınan bu toplu sözleşmenin hakkaniyetli bir şekilde imzalanarak, tüm kesimin memnun olacağı bir şekilde ücret dağılımı yapıldığını söyledi.
İşverenimizin uygulamış olduğu yüksek yevmiyeleri düşürmeden, ücretlerine yansıtılmasını istediklerini ancak şartların bu şekilde geliştiği için bu toplu sözleşmede bu şekilde imzaların atıldığını vurgulayan Çınar şöyle konuştu: “İşçi arkadaşlarımızın eline iyi bir ücret geçti. Bu toplu sözleşmenin zorlu süreci sonrasında çok şükür masada uzlaşı sağlanarak çözüme kavuşturuldu. Vasıflı işçilerin maaşlarına zam yapılırken, tabandakilerin ve yevmiyesi yüksek olan vasıfsız işçilerin maaşlarına hiç zam verilmedi. İşçilerde bu nedenden dolayı tepkilerini gösterdi. Mevcut sözleşmeyle birlikte Üniversiteden lisans mezunlarına 160 lira, teknik işlerde çalışanlar 140 lira, üniversite, teknik sağlık ve ön lisans mezunlarına 135 lira, büro ve idari işçilere 130 lira, teknik meslek lisesi mezunu ve teknisyen unvanındakilere 130 lira, temel bilgisayar kullananlara 128 lira, şoförlere 130 lira, fiili a grubu dışında araç kullananlara 128 lira, operatörlük belgesine sahip olanlara 130 lira, usta aşçı, antrenör, güvenlik personeli, garson ve diğer işçilere 126 lira ile 130 lira arasında zam yapıldı. Tabandaki diğer işçilere ise ilk 6 ay için 126 lira verilmesine karar verildi. İlk 6 aylık bu uygulamanın ardından ikinci 6 ayda ise ücretlere 5 lira ilave edilerek 2021 yılı ücretleri 131 lira olarak anlaşma sağlandı.”
Çınar, ikinci yılda ise enflasyon artı, iki puan eklenerek ücret zammı olarak uygulanacağını, İkramiye 2022 yılı için 30 yevmiye üzerinden ödeneceğini sözlerine ekledi.
Başkan Çınar, toplu sözleşmede emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve ekibine ve genel merkez yöneticilerine teşekkür etti.