Dünyanın tepesindeki medeniyet...

2 bin 430 metrede ormanlarla çevrelenmiş, yüzyıllar boyunca keşfedilmeyi beklemiş, eşsizliğini hâlâ daha koruyan bir güzellik Machu Picchu… 15. yüzyılda İspanyol istilasına maruz kalan İnkala'rın tek ele geçirilemeyen kalesi. Varlığı gizem konusu olmuş olağanüstü yapı. “Bir yer gerçekten ne kadar etkileyici olabilir, bu büyü nereden geliyor?” bu sorularla başlamıştı Machu Picchu yolculuğumuz. Başlangıç noktası ilk yapıldığında gökyüzünden bakıldığında puma şekline benzeyen, Kutsal Vadi’nin en güzel şehri, Büyük İnka İmparatorluğu’nun başkenti Cusco… Peru Rail’in Kutsal Vadi’nin tüm güzellikleri izlenebilsin diye dizayn ettiği panoramik tavanlı trenleri Cusco’ya 20 kilometre uzaklıktaki Poroy istasyonundan kalkıyor.


En ucuz ulaşım yollarından birisi olan tren bu tarihi vadi yolculuğunda kişi başı tek yön 55 dolardan başlıyor ve Poroy’da başlayan yolculuk üç saat sonunda Aguas Calientes şehrinde sonlanıyor. Yol boyunca Urubamba Nehri size eşlik ediyor ve And Dağları’nın büyüleyici manzaralarıyla yolun nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile. Aguas Calientes şehrine ulaştıktan sonra tek yön 12 dolar olan Machu Picchu otobüsleriyle yaklaşık yarım saat süren zig zag şeklindeki yoldan tırmanarak girişe ulaşıyorsunuz. Bu yöntem en hızlı ve en konforlu olanı. Bunun dışında yürümeyi tercih ederseniz Cusco şehrinden dört gece beş gün süren rotalar mevcut. En yaygın olanları Inka rotası ve Salkantay yürüyüşü.


Biraz zorlu ama karşılaşılan manzaralar paha biçilmeyen cinsten. Gün doğumunu izlemek isteyenler sabah periyodunu tercih ediyorlar. Güzel kareler yakalamak isteyenlerin tercihi ise 15.00-16.00 periyodu. Çünkü güneşin açısı bu saatlerde çok ideal. Ama her saatin ayrı bir güzelliği var. Machu Picchu toplamda iki bölümden oluşuyor. Evlerin, tapınakların ve sarayın olduğu şehir bölümü ve tarımın yapıldığı bölüm. Güneş tapınağı, güneş kapısı ve kraliyet mezarı şehir bölümünde; Ay Tapınağı, kraliyet mezarının içi ve merkez meydanı tarımın yapıldığı bölümde bulunmakta. Bazı yıkılan yapılar birebir aynı olacak şekilde turistler için yeniden inşa edilmiş.