Efsane Morgan Freeman’ın En İyi Filmleri!

1 Haziran 1937 doğumlu Morgan Freeman, uzun yıllardan beri aktif olan oyunculuk kariyerinde birçok filmde oynadı. Bazılarında başrol iken, diğerlerinde yardımcı oyuncu olarak rol aldı. Fakat içinde bulunduğu her yapıma kalite kazandırdı. Öyle ki birçok farklı jenerasyonun sevgilisi oldu. Ayrıca o kadar çok filmde oynadı ki, izleyenlere baktıkları her yeni filmde sürekli “kesin bu filmde de rol almıştır!” dedirtti. Ne diyebiliriz ki, sonuçta o bir yaşayan efsane. Her iltifatı, her ayrıcalığı hak ediyor. Özellikle de en iyi filmlerinin bir liste halinde film severlere sunulmasını. Bu nedenle Morgan Freeman’ın onlarca filmi arasından başrolde ve ön planda olduğu filmleri itinayla seçip listeledik. İşte en iyi Morgan Freeman filmleri…


Esaretin Bedeli – The Shawshank Redemption (1994) – IMDb: 9.3

 

Stephen King’in Rita Hayworth ve Shawshank’in Kefareti adlı romanından uyarlanan film, masumiyetini iddia etmesine rağmen karısını ve sevgilisini öldürdüğü gerekçesiyle Shawshank Devlet Cezaevi’nde yaklaşık 20 yılını geçiren bankacı Andy Dufresne’in (Tim Robbins) hikayesini anlatıyor. Cezaevinde kaldığı süre boyunca diğer mahkumlardan Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman) ile arkadaşlık kuran Dufresne, cezaevi müdürünün para aklama faaliyetlerine yardım etmeye başladıktan sonra gardiyanlar tarafından korunuyor. Sürekli hayata dair umutlu olan Dufresne, tüm mahkumları parmaklıklar arkasında bile özgür bir yaşam olabileceğine inandırıyor.
İzleyen herkesi etkilemeye başaran ve en iyi Morgan Freeman filmleri arasında yer alan yapım, IMDb’de 2 milyondan fazla kişinin oylamasıyla 10 üzerinden 9.3 puan aldı ve böylece tüm zamanların en beğenilen filmi oldu.


Şimdi ya da Asla – The Bucket List (2007) – IMDb: 7.4

 

Kanser teşhisiyle hastaneye kaldırılan Carter Chambers (Morgan Freeman), 45 yıl boyunca çalışmasına rağmen sadece kendisine ve ailesine bakabilecek kadar para kazanabilmiş bir adamdır. Ancak buna rağmen çocuklarıyla ve eşiyle birlikte çok mutlu yıllar geçirmiştir. Carter’ın odasına Edward Cole (Jack Nicholson) adında yeni bir hasta gelir. Bu hasta, aynı zamanda hastanenin de sahibidir. Çok zengin olan Edward, dört kez evlenmesine rağmen mutlu olamamıştır. Carter, yapamadığı ve hep yapmak istediği şeylerin listesini yapar. Carter, listeye yeni bir şey eklerken bu Edward’ın dikkatini çeker. Edward da listeye kendince bir şeyler ekler. Daha sonra arkadaşını ikna eder ve listedekileri yapmaya başlarlar.


Yedi – Se7en (1995) – IMDb: 8.6

 

David Fincher filmleri arasında en beğenilenlerden biri olan bu gerilim filmi, Hristiyanlık’ın 7 ölümcül günahını işleyenleri kendi vahşi yöntemleri ile öldüren bir seri katili ve onun peşindeki iki polis dedektifinin (Morgan Freeman ve Brad Pitt) çabalarını konu alıyor.
Morgan Freeman filmleri arasında yer alan yapım, dünya çapında 327 milyon dolar hasılat elde etti.


Milyonluk Bebek – Million Dollar Baby (2004) – IMDb: 8.1

 

rankie Dunn (Clint Eastwood), yıllar boyunca müthiş dövüşçüler yetiştirmiştir. Öğrencisi olan boksörlere öğrettiği en önemli ders ise her şeyden önce kendini korumaktır. Tek arkadaşı Scrap, onun spor salonuna göz kulak olmaktadır. Bir gün Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) spor salonuna gelir. Yaşı spora başlamak için çok büyüktür ve Frankie kızları asla çalıştırmamıştır. Hayatının tek amacından asla vazgeçmeye niyetli olmayan Maggie her gün spor salonuna gelip çalışmaya devam eder. Sonunda genç kızın sarsılmayan azmine yenik düşen Frankie istemeden de olsa onu çalıştırmayı kabul eder.
En iyi Morgan Freeman filmleri arasında bulunan dramatik yapım, En İyi Film Oscar’ı da dahil olmak üzere dört Oscar kazandı. Ayrıca Morgan Freeman filmdeki oyunculuğuyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını aldı.


RED (2010) – IMDb: 7

 

Frank Moses (Bruce Willis) geçmişte CIA’de çalışmış olan eski bir ajandır. Frank artık gözlerden uzak, sessiz ve sakin bir emekli hayatı yaşar. Ta ki gelişmiş bir teknolojiye sahip olan bir ekip tarafından öldürülmeye çalışıncaya kadar. Bunun üzerine Frank eski ekibi toplayacak ve düşmanla yüzleşecektir. Morgan Freeman filmleri listemizde yer alan yapım, dünya çapında 199 milyon dolar hasılat elde etti.

 

Sıradışı Bir Kadın – Moll Flanders (1996) – IMDb: 6.5

 

Bir hırsızın kızı olan genç Moll, annesinin idamından sonra bir rahibe manastırına yerleştirilir. Buradaki kötü niyetli bir rahip yüzünden manastırdan kaçar ve Londra’nın tehlikeli sokaklarına atılır. Talihsizliklerin ardı arkası kesilmez ve Bayan Allworthy’nin ağına düşünce hayat kadını olarak çalışmak zorunda kalır. Moll, Allworthy’nin hizmetkarı olarak çalışan ve kendisini önemseyen Hibble ile ilk kez orada tanışır. Onun yardımıyla geleceğe dair umutlarını korur ve en nihayetinde aşık olur. Morgan Freeman filmleri listemizde yer alan yapım ticari açıdan başarısız olsa da, eleştirmenlerden olumlu yorumlar aldı.


Affedilmeyen – Unforgiven (1992) – IMDb: 8.2

 

İnsanlara zarar veren ve adeta bir dikdatör gibi davranan şerif Küçük Bill (Gene Hackman), kasabayı yaşanmaz bir hale getirmiştir. Ancak bir gün, yıllar önce silahlarını kaldırıp çiftçiliğe dönen yaşlı haydut ve katil William Munny (Clint Eastwood), artık bu duruma karşı sessiz kalamayacağını anlar ve gereğini yapar. Morgan Freeman filmleri listemizde yer alan yapımın yönetmenliğini ve başrolünü Clint Eastwood üstleniyor. Affedilmeyen, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Gene Hackman) ve En İyi Kurgu olmak üzere dört dalda Oscar Ödülü kazandı.