Sakinleştirici etkiye sahip bitki çayları nelerdir?

Melisa Çayı

 

Sakinleştirici çaylar arasında oldukça çok tercih edilen melisa çayı, genellikle ve depresyon ve kaygı dönemlerinde kullanılmaktadır. Sakinleştirici etkisini göstermek için günde 2-3 bardak içilmesi gerekmektedir. Melisa çayı hazırlamak oldukça basittir. Bu çayı hazırlamak için bir fincanlık kaynar suya 2 çay kaşığı kuru melisa atıp 15 dakika boyunca iyice demlenmesini sağlayın.


Lavanta Çayı


Çok eski zamanlarda hastanelerde rahatlatmak amacıyla kullanılan lavanta çayı rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Yakın tarihte incelenen lavantanın kaygı gideren, stresi azaltan bir yapıda olduğu belirtilmiştir. Sakinleştirici bitki çayları arasında oldukça çok tercih edilen lavanta çayı, aynı zamanda uyku problemi yaşayan kişilerde oldukça sağlam bir etkiye sahiptir.


Sibirya Ginsegni Çayı

 

Ülkemizde birçok kişi tarafından bilinmeyen sakinleştirici bitki çaylarından bir tanesi de Sibirya ginsegni çayıdır. Özellikle Çin’de kullanılan bu bitki kemik iliği baskılaması Anjina pektoris, hiperkolestrol, iştahsızlık ve baş ağrısı gibi tedavilerde etkilidir. 


Meyankökü Çayı

 

Antidepresan etkisi yaratan meyankökü, vücutta yer alan sinirlerin rahatlatılmasında oldukça etkilidir. Bu yüzden sakinleştirici bitki çayları içeriğimiz de olmazsa olmaz bitkilerden bir tanesidir. Manik depresif rahatsızlığı bulunan okurlarımız düzenli olarak meyan kökü çayı içerlerse, sıkıntılarından çok daha hızlı ve çabuk şekilde kurtulabilirler.


Adaçayı

 

Sakinleştirici bitkisel çayı denilince akla ilk gelen çayların başında şüphesiz ki adayı gelmektedir. Günde 1-2 bardak ada çayı tüketimi daha rahat bir uyku imkanı sağlarken aynı zamanda sinirlerinizi yatıştırarak sakinleşmenize yardımcı olur. Sakinleştirici özelliğinin yanı sıra vücut sağlığı açısından oldukça faydalı olan ada çayı, sindirim sistemini düzenleyerek  gaz ve hazımsızlık problemlerini ortadan kaldırır. Ada çayının bir diğer önemli özelliği ise zengin bir antioksidan kaynağı olmasıdır. 


Papatya Çayı

 

Uzun yıllardan beri birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve kullanılmaya devam eden papatya çayı, sakinleştirici özelliğine sahiptir. Sinirlerinizin yatışmasına ve vücudunuzun gevşemesine yardımcı olan papatya çayı, rahatlamanızı sağlar. Birçok alanda vücut sağlığını destekleyen papatya çayı, anti-bakteriyel özelliği ile birçok hastalığa karşı etkin koruma ve direnç sağlar.