Viyana hakkında ilginç bilgiler!
Dünyanın en eski dönme dolabına ev sahipliği yapmaktadır. Wiener Riesenrad olarak adlandırılan bu dev dönme dolap, İmparator Frans Joseph'in tahtındaki 50. yılına saygı olarak inşa edilmiştir. Viyana, Roma Katolik Başpiskoposluğu'nun ana kilisesine ev sahipliği yapmaktadır. Stephen Katedrali olarak bilinen ibadethane, 700 yılı aşkın süredir Avusturya'nın en önemli ve en sevilen eserleri arasında yer almaktadır. Viyana şehri; politik, sosyal ve ekonomik, iklim, tıbbi bakım, eğitim, çevre koşulları ve alyapı koşulları gibi faktörler göz önüne alınarak dünyanın en yaşanabilir şehri seçilmiştir. Kent son 7 yıldır üst üste aynı ödülü almaktadır. Hamburg'da bulunan Ohlsdorf Mezarlığı'ndan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci mezarlığına ev sahipliği yapmaktadır. Zentral Friedhof olarak adlandırılan mezarlıkta 3 milyondan fazla kişi yatmaktadır.
Viyana şehir nüfusundan daha fazla insanın yer aldığı bu mezarlık, dünyaca ünlü besteci Beethoven, Franz Schubert ve Johannes Brahms'ı ağırlamaktadır. Tarihin en eski imparatorluk saraylarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Viyana'daki eski imparatorluk sarayı olarak bilinen Holfburg Sarayı, günümüzde Avusturya Cumhurbaşkanı'nın resmi konu olarak hizmet vermektedir. Saray, 13. yüzyılda inşa edilmiş ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu hükümdarlarının kışlık konutu olarak kullanılmıştır. Dünyanın en eski hayvanat bahçelerinden bir tanesine ev sahipliği yapmaktadır. Schönbrunn Hayvanat Bahçesi olarak adlandırılan bu park, 2007 yılında Avrupa'da ilk doğal tohumlamayla panda doğumuna ev sahipliği yapmıştır. Devasal büyüklüklere sahip pandalara ev sahipliği yapan bu park, Avrupa'nın en iyi hayvanat bahçesi olarak da bilinmektedir. Dünyanın en eski ve halen yayınlanmakta olan gazete şirketi "Weiner Zeitung" şirketine ev sahipliği yapmaktadır. Weiner Zeitung, 1703 yılından günümüze kadar yayın hayatına devam eden ve halen günlük gazete çıkartan ender firmalar arasında yer almaktadır. Ay çöreği ya da hilal açması olarak da bilinen kruvasan, ilk olarak Viyana'nın yerel fırıncıları tarafından keşfedilmiştir.
Fransa'ya özgü bir hamur işi olduğu düşünülen kruvasan, gerçekte 1683 yılında Viyana'ya gelen Fransa Kraliçesi Marie Antoinette tarafından Paris'e götürülerek tüm dünyaya servis edilmiştir. Osmanlı'nın ülkeden ayrılışını kutlamak isteyen halk, Osmanlı ordusunun yakasında yer alan hilal şeklinden esinlenerek kruvasanı icat etmiştir. Viyana, dünya sınırları içerisinde en büyük şarap üretimine sahip tek şehir olma unvanına sahiptir. 1700 dönümden fazla üzüm bağına sahip kent, binlerce vatandaşa istihdam sağlamaktadır. Viyana'da her yıl 600'den fazla şarap üreticisi 2.5 milyon litre şarap üretmektedir. Klasik dönemden romantik döneme geçişin öncülerinden Ludwig van Beethoven, hayatının 35 yılını Viyana'da geçirmiştir. Ünlü bestecinin en önemli eserlerinden 9 senfonisi, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve hayatı boyunca yazdığı tek operası Fidelio'yu Viyana'da bestelediği söylenmektedir. Alman besteci ve piyanist Beethoven 1827 yılında Viyana şehrinde hayatını kaybetmiştir. Viyana, 2000 yılından bu yana psikoterapinin doğduğu yer olarak kabul edilmektedir. Psikoloji alanından tüm dünyaya katkıda bulunan ünlü nörolog Sigmund Freud ve Viktor Emil Frankl Viyana şehrinde yaşamıştır. Viyana, 450 yılı aşkın süredir hizmet vermekte olan binicilik okuluna ev sahipliği yapmaktadır. Rönesans döneminden kalma tek kurum olma özelliğine sahip Viyana Binicilik Okulu, UNESCO'nun insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesinde yer almaktadır.
Dünya Müzik Başkenti ve ya Müzik Şehri olarak da adlandırılan Viyana, dünya tarihinin en iyi 10 klasik bestecisine ev sahipliği yapmıştır. Kente büyük bir miras bırakan ünlü besteciler arasında; Mozart, Beethoven, Joseph Haydn, Fransz Schubert, Johann Straus ve Hohannes Brahms yer almaktadır. Viyana halkı, köpeklere olan aşklarıyla tüm dünyada ünlenmiştir. Kent sakinleri köpeklerini gittikleri her yere götürmeleriyle bilinmektedir. Köpekler halka açık yerlerde, toplu taşıma araçlarında ve birçok butik restoranlarda özgürce dolaşabilmektedir.