Türkiye’nin En Temiz Plajları!

Türkiye, yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen tatil ülkelerinden biri. Pek çok doğal güzelliğin olduğu ülkemiz plajları ve sahilleriyle de göz dolduruyor. Uluslararası Çevre Eğitim Vakfının 2020 yılı değerlendirmeleri sonucunda, 486 plajı “Mavi Bayrağı” hak eden Türkiye, İspanya ve Yunanistan’dan sonra dünyanın en çok mavi bayraklı 3’üncü ülkesi oldu. 


Sizler için Türkiye’nin en temiz plajlarını listeledik.

 

 


Türkiye’nin en güzel plajı olarak dünya basınında adını duyurmuş Kaputaş Plajı, Kaş-Kalkan karayolu üzerinde bulunuyor. Bu nedenle de ulaşım biraz zor. Buraya gelmek isteyenlerin araçlarını yol kenarına park edip 187 basamaklı merdivenden plaja inmeleri gerekiyor. Ancak kesinlikle buna değiyor. Turkuaz denizi ve altın kumlarıyla Kaputaş Plajı ziyaretçilerini büyülüyor.


Patara Plajı / Antalya


Kalkan’ın merkezinde bulunan Kalkan Halk Plajı’nın kumsalı küçük çakıl taşlarından oluşuyor. Bu nedenle kumsal sevenler için ideal bir plaj değil. Ancak denizde de küçük çakıl taşları olduğu için dalgalardan sonra denizde su bulanıklaşmıyor ve hep berrak. Soğuk bir suya sahip olan plaj, tatilcilerin en çok tercih ettiği plajlardan biri.


 Kleopatra Plajı / Alanya


Alanya Kalesi’nin eteklerinde yer alan ve Alanya’nın simgesi haline gelen bu plaj, kartpostallardan çıkmış gibi gözüken görüntüsüyle herkesi büyülüyor. Plaja neden Kleopatra denildiğine gelince; söylentilere göre, Romalı bir general Alanya ve çevresini Mısır Kraliçesi Kleopatra’ya hediye etmiş. Kleopatra ise sık sık banyo yapmak için bu plajda denize giriyormuş. Bu nedenle de plajın adı zaman içerisinde Kleopatra Plajı olarak anılmaya başlamış. Kleopatra Plajı, Türkiye’nin en temiz plajları arasında yer alıyor.


 İztuzu Plajı / Ortaca


Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan beldesi yakınlarındaki bu plaj, yaklaşık 4.5 km uzunluğa sahip. Tatlı ve tuzlu suyun birlikte çevrelediği İztuzu Plajı, bu özelliğiyle dünyada en nadir bulunan plajlardan biri. Caretta carettalara ev sahipliği yapan bu plaj akşam 20.00 ile sabah 08.00 arasında arasında halkın kullanımına kapalı. Ülkemizin en temiz plajlarından biri olan İztuzu, dünya çapında ilgi görüyor.


 Kelebekler Vadisi / Fethiye


350 metrelik kayalıklarla çevrili olan Kelebekler Vadisi, adeta bir cennet. Kelebekler Vadisi’ne karayoluyla ulaşmak mümkün değil. Vadiye Fethiye’den kalkan teknelerle ulaşım sağlıyorsunuz. Genelde kamp yapmak için tercih edilen bu alanda gün doğumunu beklemek de inanılmaz keyifli. Masmavi ve berrak görüntüsüyle denizi ise adeta sizi büyüleyecek.


Kleopatra Plajı / Sedir Adası


Gökova Körfezi’nin maviliklerinde yer alan Sedir Adası’ndaki “Kleopatra Plajı”, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. Söylenenlere göre; Antonius, Mısır Kraliçesi Kleopatra için Mısır’dan gemilerle bu plaja özel kumlar getirtmiş. Plajın kumsalı ve denizi ise olağanüstü güzellikte. Plajın altın sarısı kumları Türkiye’de başka hiçbir yerde yok. Bu nedenle de plaja terlikle girmek, kumların olduğu bölgede güneşlenmek ve plajdan yanınızda götürmek için kum almak yasak.


Ortakent Kargı Plajı / Bodrum


Kargı Plajı diğer adıyla Camel Beach, Bodrum’un en temiz koylarından biri. Kumsalıyla ve denizin berraklığıyla kendine hayran bırakan bu plaja ulaşım da son derece kolay. Plaja Bodrum merkezden araçla ya da tekneyle ulaşmak mümkün.


Kadırga Koyu Plajı / Assos


Assos’un en güzel koyu olan Kadırga Koyu’na arabayla ya da otobüsle ulaşım mümkün. Doğanın içerisinde saklı bir cennet olan bu koy, oldukça temiz bir denize sahip. Tatilcilerin en sevdiği konumlardan biri olan Kadırga Koyu’nun uzun ve taşlık bir plajı bulunuyor.


Ayazma Plajı / Bozcaada


Ayazma Plajı, Bozcaada’nın en sevilen noktalarından bir diğeri. Suyunun soğukluğu ile bilinen plaj, altın rengi kumlarla kaplı. Oldukça geniş bir plaja sahip olan Ayazma’ya ulaşım da kolay.


Kız Kalesi Halk Plajı / Mersin


Tatilinizi Mersin’de geçirecekseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri kız Kalesi Halk Plajı. Kızkalesi Plajı Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı mavi bayraklı bir plaj. Bulunduğu belde ve plaj ismini, sahilin yaklaşık 450 metre açığında yer alan Kız Kalesinden alıyor. Kız Kalesi’nin karşısına konumlanmış bir plaj olan Kız Kalesi Halk Plajı, alabildiğine mavi bir denize sahip.