Elmaslarla bezeli eşsiz kasaba!

Dünya üzerinde görülmeye değer pek çok yer var. Doğal güzelliklerden ziyade, beşeri yapılarıyla da dikkat çeken birçok yer bulunuyor. Üstelik bazıları hakkında çok az şey biliyoruz. Almanya’daki Nördlingen kasabası da bunlardan biri. Güneşli günlerde tüm binaların elmas gibi parladığı bu kasaba gök taşı çarpması sonucu oluşmuş kraterin içerisine inşa edilmiş. Almanya’da görülmeye değer yerlerden biri olan Nördlingen kasabası hakkında daha detaylı bilgi içeriğimizde.


Almanya’nın Bavyera eyaletinde bulunan Nördlingen kasabı bir gök taşı kraterinin içerisinde yer alıyor. Kasaba 1100 yaşında olmasına rağmen kraterin içerisinde kurulduğu bilinmiyordu.


Kasabalılar yaşadıkları yerin sönmüş bir yanardağ kraterine kurulu olduğunu sanıyorlardı. 1960’larda ise Amerikalı jeologlar kasabayı ziyaret etti.Jeologlar, kasabadaki yerel binaların taşlarında sadece gök taşı çarpan bölgelerde bulunan “Suevite” adı verilen kayalardan inşa edildiğini fark ettiler.


Pek çok bina suevite taşından yapılmıştı ve bu taşlar minik elmaslarla doluydu. Nördlingen’deki yapılarda yaklaşık 72 bin ton elmas olduğu tahmin ediliyor.


suevite taşı gök taşı çarpması sonucu başka yerlerde de oluştu fakat hiçbir yerde elmas yoğunluğu bu kasabadaki kadar yüksek değil.
Araştırmalara göre 15 milyon yıl önce bölgeye gök taşı düştü. 1 km çapındaki bu gök taşının saniyede 25 km hızla ilerlediği tahmin ediliyor.