Afşin’de 15 saksı ile gelen 11 çeşit kozmetik ürün!

Başkan Güven, “Afşin’deki lavanta yolcuğumuz 2014 yılında başladı. Tüm sermayemiz 15 saksı ve internetten satın aldığımız 2 paket lavanta tohumuydu. Lavanta tohumunun üretimini ilk olarak evde yaptım. Üretime başladığımız da çok tecrübesizdik. 6 yıl içerisinde 380 dekarlık tarla oldu. Ticari üretim tesisi oldu. Endüstriyel üretim tesisi oldu. Efsus markamız ortaya çıktı bunu tescillettik. 11 çeşit kozmetik ürün üretmeye başladık.”dedi.

 

“e-ticaret firmalarında yoğun ilgi görüyoruz”

 

İlçede 4 çeşit lavanta ürettiklerini kaydeden Mehmet Fatih Güven, “Efsus markamızla ilgili pazarlama çalışmalarını yaptık. E-ticaret firmaları bizim markamızı satmak istediklerini söylediler.  Bu 1 ay içerisinde belli olacak. Bizim ürünlerimiz tamamen el ürünü üretimi. Doğal üretim yapıyoruz. Kullandığımız kozmetik ürünlerinde kendi ürettiğimiz halis diyebileceğimiz lavanta yağını kullanabiliyoruz. Sentetik kokulandırıcı kullanmıyoruz. Ürünlerimizi Sütçü İmam Üniversitemizde analizlerini yaptırıyoruz ve bunu da yayımlayacağız. Biz 4 çeşit lavanta üretiyoruz.  Buradaki amacımız ilçemize alternatif bir ürün kazandırmak olacak.” Diye konuştu.

 

 

“İlçelere örnek olduk, yeni projelerimiz var”

 

2014 yılında Afşin’de başlattıkları projeyle bazı ilçelere örnek olduklarını vurgulayan Güven şunları söyledi: “Çalışmalarımız sadece lavanta ile sınırlı değil. Gül üretmeye başladık, bunu sonuçlarını önümüzdeki yıl alacağız. Adaçayı üretimimiz başlayabilir, ardıç tohumu olabilir. Zambak ekmeyi düşünüyoruz, bunu ekonomik getirisi çok fazla olacak. Bu ürünlerin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Şuanda bizim 6 yıllık çalışmalarımız sonrasında 3 köyümüzde lavanta üretimi başladı. Çiftçilerimize ürün alma garantisi verdik.  Bunu yaptıktan sonra birkaç ilçemize örnek olduk. Nurhak’ta ekim başladı, ürünlerini işleyebileceğimiz söyledik.

 

 

Elbistan ilçemiz bizden deste istedi, bir miktar fide verdik. Onlar üretmeye başladılar. Tarımsal ürünlerde sadece üretmek değil, özellikle endüstriyel ürün yapıyorsanız bunun işlenmesi ve katma değeri yüksek ürünler haline getirilmesi çok önemlidir. Biz bunun 4. aşamasındayız. Afşinli çiftçilerimiz bu tarz üretimlerle rahatlayacak. İnşallah Avrupa bir marka olacağız. İlk ürünlerimizin lasmanından sonra bizlere talepler gelmeye başladı. Saygın firmalardan talepler alıyoruz.  Umarız bu yaptığımız çalışma ile şehrimize örnek oluruz ve katma değeri ürünler üretmeye başlarız.”

 

“Afşin’in lavanta kokusu tüm ülkeyi ferahlatacak”

 

Bölgesel olarak kalkınmanın adresinin aromatik bitkiler olduğuna dikkat çeken Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven konuşmasını şöyle sürdürdü, “Önümüzdeki sezon toplamda 2 milyon hasılat bekliyorum, tabi ki kozmetik bölüm hariç. Tabi ki bu bizim hedefimize ulaşmak için sadece bir başlangıç. Şehrimizin Yerel ve bölgesel kalkınmak için adres aromatik bitkiler olacak. 15 kök lavanta 15 bin köklük bahçe oldu, ardından 380 dekarlık tarla oldu, ardından üretim tesisi oldu, ardından efsus markası oldu, ardından kozmetik ürünü oldu.

 

 

Sanayicilerimiz bu sektöre girerlerse süreç çok daha hızlanır, geleceği olan bir sektör. Yakın bir zaman içerisinde ilçemiz için çok güzel haberler duyabilirsiniz. Bu gelişmeler yaşandıkça kamuoyuyla paylaşacağız. İlginç bir alandan çok ciddi oranda gelir elde edeceğiz. Yeni projelerimiz gerçekleştikçe Afşin Belediyesi paraya para demeyecek! Biz buraya dişimizle tırnağımızla geldik. Tamamen tecrübe edinerek geldik. Bu başrolümüzü hiç kimseye kaptırma niyetinde değiliz. Belediye logomuza lavantamızı da ekledik. Afşin lavanta şehridir. Afşin’in lavanta kokusu tüm ülkeyi ferahlatacak.”