Restorana gitmek için ülkeler değiştiriyorlar!

Toprakları İsviçre'ye ama yönetimi Almanya'ya ait olan bu şirin mi şirin kasaba, içinde bulunduğu ikilimle dünyanın dikkatini çekiyor. Ekonomik sorunlar, tarihi olaylar, muhteşem doğa manzaralarını bünyesinde saklayan bu kasabada gizli. İşte yıllar boyu iki ülke arasında mekik dokuyan küçük kara parçasının ilginç hikâyesi.

 

Busingen yaklaşık 7,62 kilometrekarelik alana sahip bir kasabadır. İsviçre'nin kuzey kısmında Ren Nehri'nin hemen üzerinde ve Almanya'nın da güneyinde yer alır. Siyasi olarak Alman toprağı sayılmaktadır. Busingen Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Konstanz'a bağlı konumdadır. Ekonomik olarak ise tamamen bağımsız bir bölge statüsünde.

 

Kasaba sakinleri için ikili bir yaşam sürmek günlük çelişkileri ve seçim yapmaları konusunda zorlukları da beraberinde getiriyor. Bölgede yaşayan çoğu kimse İsviçre'nin kasabalarında çalışıp, ticaret yaparken İsviçre Frangı kullansalar bile Alman gelir vergilerini ödemek mecburiyetindeler.

 

Çocuklar ilkokul için yerel Alman ilkokullarına giderken, lise için ebeveynler hangi ülkede okuması konusunda karar verebilme yetkisine sahip.

 

Ayrıca Büsingen kasabasında yaşayanlar her ülkenin ayrı ayrı posta kodları ve uluslararası alan telefon kodlarını kullanıyorlar. Dünyanın en büyük bölgelerinde olduğu gibi burada yaşanan kimlik krizinin arka planı çok geçmişe dayanıyor.

 

1693 tarihinde Büsingen kasabası Avusturya'nın kontrolü altındayken burada yaşayan bir aile, dini sadakatle ilgili bir suçtan dolayı Büsingen Katolik efendisini kaçırıyor. Kaçırdığı kişiyi İsviçre'nin Schaffhausen kasabasına götürüyor ve sonunda da hapis cezasına çarptırılıyor. Altı yıl geçtikten sonra Avusturya, Schaffhausen yönetimini istila tehdidiyle efendiyi serbest bıraktırıyor.

 

Yüzlerce yıl sonra Avusturya İmparatorluğu'nun bazı kısımları 19. yy'da Almanya tarafından kazanıldığında Büsingen yeni ülkesine katılıyor. 20. yy'a kadar Almanya'nın hükümdarlığı altında kalan kasaba İsviçreliler tarafından 1919 yılında Büsingen sakinlerinin katılacağı bir referandum istiyor.

 

Burada oy kullanan halk yüzde 96 ile Almanya'yı terk edip İsviçre topraklarına bağlanmak istediklerini belirtiyorlar. Buna rağmen Berlin hükümeti İsviçre'nin Büsingen karşılığında bir şey teklif etmemesi sebebiyle bu talebi reddediyor. İkinci Dünya Savaşı zamanında bile devam eden anlaşmazlıklar, 1967 yılında iki ülke arasında yapılan anlaşma sonucunda İsviçre kasabayı topraklarına kabul ediyor.

 

İsviçre'de yaşamanın maliyeti Almanya'ya nazaran daha yüksek olduğu için, Büsingen sakinleri diğer vatandaşlardan daha fazla maaş alıyorlar. Ancak Almanya'nın vergi oranı daha yüksek olduğu için, işçiler İsviçreli komşularından daha fazla ödeme yapıyorlar.

 

Almanya emekliler için vergi indirimi sunduğunda, Büsingen kasabası İsviçreli emekliler için daha çok tercih ediliyor. Bu durumda genç nüfus İsviçre'ye giderken yaşlı ve emekliler Büsingen'e geliyor.

 

İsviçre'nin Bern kasabasında faaliyet gösteren WaldheimRestoranı'nı özelliği ile de dünyada tek. Üstü açık yemek yeme terasında boylu boyunca bir çizgiyle uluslararası sınır çizgisi bulunuyor. Çizgiyle ayrılmış masanın İsviçre tarafında oturup şnitzel yiyebilir, masanın diğer tarafında da bir şeyler içmek için Almanya'ya geçebilirsiniz.