Kemik sağlığı için yumurta kabuğu!
Yumurta kabukları, belki de dünyadaki mutfaklarda en fazla atılan çöplerden birisi; Sarısını ayırıp, yemeklerimizde kullanmak için yumurtayı kırdığımızda, kabuklar genellikle çöpe atılır. Atılan bu kabuklar, tamamen, kemik sağlığını korumak için çok önemli olan bir madde olan kalsiyum karbonattan oluşur.Bu sebeple, bazı insanlar yumurta kabuğunu kemiklerine doğal bir kalsiyum takviyesi olarak kullanmak için ince bir toz haline getirirler.
Ancak, bu uygulama aynı zamanda risklerle birlikte gelir; yumurta kabukları, daha büyük parçalar haline olsun olmasın, yutulduğunda bazı durumlarda salmonella enfeksiyonuna neden olabilen bakteri Salmonella enteritidise kapılabilir. Bu yüzden dezenfekte işlemi düzgün şekilde yapılmalıdır.
Massachusetts Üniversitesi’nden (UMass) Lowell araştırmacıları, kemiklerin sürekli hasar gördükten sonra yenilenmesine yardımcı olan bir biyomateryal oluşturmak için ince çekilmiş yumurta kabuklarını kullandılar.
Araştırmalarında bulguları şimdi Biyomateryal Bilimler dergisinde yayınlanmıştır. Yardımcı Doçent Gülden Camcı-Ünal ve UMass’tan arkadaşları, bilim adamlarının yumurta kabukları kullanarak yeni kemik dokuları oluşturmalarına yardımcı olacak bir ortam oluşturmak için yenilikçi bir süreç kullandılar.
Şimdiye kadar, yeni işlemlerini test etmek için bir fare modeli kullanarak – laboratuar ve in vivo deneyler yaptılar. Bununla birlikte, bilim adamları çok uzak olmayan bir gelecekte, biyolojik malzemelerinin kemik hasarı için tedavi gören insanlarda kullanım için uygun olabileceğine inanmaktadır.
Bir Mutfak Atığı Ürününün Klinik Potansiyeli
Araştırmacıların yenilikçi süreci, tavuk yumurtalarından bir hidrojel karışımına ince bir şekilde ezilmiş yumurta kabukları eklemeyi gerektirmektedir. Bu, yeni kemiklerin kemik hücrelerinden oluşabileceği bir çerçeve oluşturmalarını sağlar.
Yumurta kabukları kalsiyumdan oluştuğundan, bu kemik hücrelerinin hem kemik dokusunda gelişmesini hem de daha hızlı sertleşmesini sağlar. Bu aynı zamanda, bir uzman ameliyat olan kemik grefti bağlamında iyileşmeyi hızlandırabilir; bu, uzmanların, iyileşmesini sağlamak için hasar görmüş bir kemik bölgesinde yeni kemik dokusu nakletmeleridir.
Yeni çalışmada araştırmacılar yöntemi farelerde test etmiş olsalar da, bunun insanlar için de güvenli bir şekilde uygulanması gerektiğini savunuyorlar.
İnsanlar söz konusu olduğunda, sağlık uzmanları, takip eden dokunun doğru eşleşmesini sağlamak ve vücudun onu reddetmemesini sağlamak için bu nakli gerektiren insanlardan kemik hücreleri toplayacaktır.
Camcı-Ünal, “Bu, kemik onarımı için hidrojel matrisinde yumurta kabuğu parçacıklarını kullanan ilk çalışma” diyor. Ayrıca, kendisinin ve ekibinin, bulgularını insanlara ulaştırmaya yönelik sonraki adımları attığını da açıklıyor.
“Bunun için zaten bir patent başvurusunda bulunduk ve sonuçlarımız için çok heyecanlıyız. Sürecin birçok önemli şekilde kullanıma uyarlanabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Kendisi ve meslektaşları aynı işlemi teorik olarak, kıkırdak, diş ve tendon gibi diğer doku türlerini büyütmek için uygulayabileceklerini belirtiyorlar.
Araştırmacılar ayrıca, nakli için doku büyütmek için yumurta kabuğu kullanmanın ek olarak daha sürdürülebilir yaşamı teşvik edeceğini, çünkü israfın azaltılmasına yardımcı olabileceğini açıklıyor. Araştırmacılar makalelerinde şunları yazıyor:
“Atılan yumurta kabuklarının küresel atıkları, genellikle ev ve ticari yemek pişirmeden yıllık milyonlarca ton tutarındadır. Yumurta kabuklarının yenilikçi şekilde yeniden toplanması, karşılanmayan klinik ihtiyaçlara yönelik gelişmiş çözümler sunarken ekonomi ve çevreyi doğrudan etkileyebilir.”