ÜSKİM’de Pamuklar İçin GDO Kontrolü Başladı!

Tekstil kenti olan Kahramanmaraş’ta ÜSKİM görevlileri tarafından yapılan çalışma ile artık pamukların GDO’lu olup olmadığı kontrol altında olacak.

 

 

Konu hakkında açıklama yapan ÜSKİM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Şekkeli, “ Ülkemizde tekstil üretiminde önemli yere sahip Kahramanmaraş tekstil fabrikalarından kendilerine gelen pamuk ürünlerinin organik mi yoksa genetik modifikasyonlu olup olmadığını tespit için kurumumuzdan pamuk örnekleri ile ilgili genetik analiz talep edildi. Bizlerde bu konu hakkında başta araştırma görevlisi İ. Seyfettin Çelik olmak üzere bir çalışma yürüttük ve başarılı olduk.”dedi.

 

GDO’lu Pamuklar Tespit Edilebilecek!

 

Pamuğun kalitesi açısından GDO’lu olup olmadığının çok önemli olduğuna dikkat çeken Şekkeli şunları söyledi: “Global Organik Tekstil Standardı (GOTS), organik pamuk gibi minimum 70 sertifikalı organik elyaf kullanılmasını gerektiren bir işlem standardıdır. Bu standarda göre organik pamuğun, organik ya da geleneksel uygulamalar altında yetiştirilip yerleştirilmediğine bakılmaksızın, genetiği değiştirilmiş herhangi bir içerik içermesi beklenmemektedir. Ülkemizde genetik modifikasyonlu (GM) pamuğun ekilmesi yasaklanmış olsa da ithalat ile gelen ürünlerde (GM) pamuğun yetiştiriciliğinin önemli ölçüde yol kat ettiği bazı yerler vardır. Son zamanlarda farklı tarafların sertifikalı organik tekstil ürünlerini (GOTS sertifikalı olanlar dahil) test ettiği ve bu ürünlerde beklenmeyen seviyelerde GM kirliliği bulunduğunu bildiren birkaç vaka olmuştur.

 

 

Bu organik topluluk içinde sertifika verenlerden, üreticilerden, markalardan, perakendecilerden ve tüketicilerden endişe uyandırmıştır. Bu yüzden organik kavramı, takip etmeyi seçtikleri sürdürülebilir, çevre dostu ve temiz bir yaşam tarzı benimseme konusunda kararlı olan tüketiciler tarafından sorgulanıyor. Bizlere genel pamuk numunelerinde DNA Gen Sekans yönetimi ile pamuk örneklerinin orijininin tespiti ve Real-Time PCR ile belirli gen bölgelerinin kantitatif belirlenmesi yapılacaktır. Böylelikle çalışılan numunelerin organik mi ya da genetik modifikasyonlu olup olmadığı tespit edilerek çalışılan ürün hakkında üretim öncesi bilgi sahibi olacaklardır.”