Kahramanmaraş’ta Üretim Arttı, Fiyatlar Dip Yaptı!

Ürünlerde üretim fazlası olmasının çiftçileri olumsuz yönde etkilediğini belirten Başkan Orhan, “Biz üretici ve tüketici arasında bir köprüyüz.Biz hal esnafları olarak hem vatandaşı hem çiftçileri gözetmek zorundayız. Kimsenin mağdur olmasını istemeyiz.”dedi.

 

“Olumsuzluklara kulak kapadık”

 

Halci esnafının zor günlerden geçtiğini ve hak ettiği değeri aldığını vurgulayan Orhan, “Bir dönem hedef tahtasında bulunan hal esnaflarımızın haklılığı görüldü. Hükümetimizin birçok çabaları oldu ama maalesef sonuç vermedi ve verim alınamadı.

Ama bu görevi yıllardır üstlenen halci esnafımızın yerinin dolmayacağı anlaşıldı. Hal esnafı ucuz alır, ucuz satar, halci esnafının görevi budur. Bu kadar haksız eleştirilere rağmen dik durdular. Er ya da geç haklı çıkacaklarını görüp, sabırla beklediler ve hak ettikleri itibarı tekrar kazandılar.” ifadelerini kullandı.

 

“Üretim çok iyi şekilde planlanmalı”

 

Üretimin yeteri kadar planlanmadığı için fiyatların sürekli dalgalı olarak seyir ettiğini kaydede Halit Orhan şunları söyledi: “Sebze ve meyve fiyatları şuan için dip yapmış durumda. Bu durum çiftçilerimizimağdur etmektedir.

 Örneğin Salatalığı kg. fiyatları 25 kuruştan başlıyor. Yerli domateslerimiz ise 1 lira elli kuruş. Çiftçilerimizin girdi maliyetleri yüksek olduğu için domatesi fiyatı bu kadar yüksek oluyor. Bu yıl üretimiz geçen yıla göre çok fazla o yüzden fiyatlarımız bu denli dip yapmış durumda.Hiçbir şey dışarıdan görüldüğü gibi olmuyor. Çiftçilerimiz şuan memnun değil, zarar ediyorlar. Bizler çiftçilerimizi memnun etmek istiyoruz ama fiyatlar yüksek olduğu için memnun edemiyoruz. Yaz mevsimin olması nedeniyle halimizde bir hareketlilik var. Geçen yıl üretim bu kadar değildi, çiftçilerimiz bu yıl üretime yöneldiler para kazanırız diye ama onlarda memnun değil. Ben önümüzdeki yıl üretimin daha az olacağını düşünüyorum. Üretim çok iyi planlamalıdır. Örneğin bu yıl sarımsağın kilosu 15 TL ama geçtiğimiz yıllar da çok daha ucuzdu.Üretim fazlası vardı bu yıl üretim az olduğu için fiyatlar yükseliyor. Biz hal esnafları olarak hem vatandaşı hem çiftçileri gözetmek zorundayız. Biz üretici ve tüketici arasında bir köprüyüz.”

 

“Çevre illere domates satıyoruz”

 

Bu yıl yerli domatesin çevre illere satılmasını sevindirici olarak değerlendiren Kabzımallar Ve Komisyoncular Odası Başkanı Halit Orhan, “ Biz her zaman istiyoruz ki vatandaşımız her zaman her şeyin en iyisini en ucuzuna yesin çiftçilerimizde kazansın. Ama şartlar her zaman oluşmuyor. Son yıllarda özellikle seracılık şehrimizde çok gelişti.  2010 yılında 3 dönüm bir alanda başlayan seracılık bugün itibarıyla 2300 dönüme kadar ulaştı.

Bu seralardan çevre illere domates satıyoruz. Bu bizim için gurur verici bir olay. Lütfen vatandaşlarımız hal esnafını günah keçisi olarak görmesinler.  Bizler toptancı olduğumuz için cüzi bir miktar kar ile ürünleri satıyoruz. Bizde ürünü depolama olay yok, bir ürünü kar yada zararla günü birlik satmamız lazım. Bizim hal esnafı cefakar emekçi, çalışkandır. Biz en çok yerli ürünleri satıyoruz. Yani bizim yerli ürünler çıktığında fiyatlar her zaman düşüyor.”diye konuştu.