Kahramanmaraş’a Eğitim Ödeneği Durdu Mu?
Hükümet yetkililerince herhangi bir etkisinin olmadığı ifade edilse de yükselen ve sürekli oynayan bir yapıya bürünen kur hareketleri çarşı-pazar alışverişi, enflasyon ve işsizlik rakamlarındaki olağan üstü artışların yanı sıra, kamu ile işbirliği yaparak yatırım projelerini faaliyete geçirmekle yükümlü kılınan firmaları da derinden etkilemiş durumda.
KAHRAMANMARAŞ’TA TABLO VAHİM
Sadece Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nda(YİKOB) iş yapamayacak duruma gelen firmalar tarafından verilmiş 18 adet tasfiye dilekçesi bulunurken, bu dilekçelerinde 5 aydır olduğu gibi işlem yapılmadan bekletilir konumda olması ‘peki yatırımların akıbeti ne olacak’ sorusunu da beraberinde getiriyor.
Mevcut durum karşısında harekete geçilmesini talep eden CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yazılı olarak cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Öztunç’un önerge metni ve kamuoyu adına yanıt beklediği sorular aynen şu şekilde:
Ülkemizde yaşanan döviz kurundaki yükseliş ve imalat girdilerinde oluşan fiyat artışları karşısında Kamu İhale Kanunu kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına yapım işi yapan bazı yüklenici firmalar ödenek verilmediği için iş yapamaz hale gelmiştir. 18 Ocak 2019 tarihinde yayınlanan tasfiye kararnamesi ile sadece Kahramanmaraş Valiliği YİKOP Başkanlığına 18 adet tasfiye dilekçesi verilmiş olup, yatırımlar durmuş durumdadır. Kararname çıkmasına rağmen 5 aydır bu dilekçeler bekletilmektedir.
Buna istinaden:
Kahramanmaraş Valiliği YİKOP Başkanlığına verilmiş olan 18 adet tasfiye dilekçesi beş aydır neden bekletilmektedir? Bu firmalar zor duruma düşmüş olup,yatırımlar yarım kalmıştır. Bu yatırımların akıbetleri ne olacaktır? Tasfiye edildiğinde, yarım kalan inşaatların yeniden ihale edilmesinin kamuya yükü ne kadar artacaktır? Firmalara fiyat farkı verildiğinde kamu kazançlı çıkacak mıdır? Diğer illerde Ekap üzerinden yatırım ihaleleri devam ederken Kahramanmaraş’ta neden bu yöntem izlenmemektedir? Kahramanmaraş’ta ödenekler neden kısıtlanmıştır? Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü ödenek yokluğundan hakedişleri ödememektedir. Ödenekler ne zaman açılacak, İş yapan firmaları, piyasadaki esnafı ve çalışan işçileri daha ne kadar mağdur etmeyi düşünüyorsunuz?