İnce, zengin toprakların fakir çocukları olmak bize yakışmıyor!
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, parti il binasının açılışı ve birtakım ziyaretlerde bulunmak üzere Kahramanmaraş’a geldi.
Bir otelde basın mensupları ile bir araya gelen İnce, ülke gündemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
İnce,“Türkiye’yi dolaşıyoruz, Türkiye’nin 4 bir yanını dolaştığımızda nereye gidersek gidelim tek bir şey konuşuluyor; pahalılık ve yoksulluk. Televizyonlarda altyazılar geçiyor; “3 gemi yola çıktı, birisi şu gün geliyor, diğeri öbür gün.” Bu gemiler nereden gelecek? Savaş olan ülkeden gelecek. Ukrayna ile Rusya savaşıyor, bizde oradan ayçiçeği ve buğday bekliyoruz.”dedi.
İşte Muharrem İnce’nin o açıklamaları:
“Üretim seferberliği başlatalım”
“Buğday’ın anavatanı Türkiye’dir. Ayçiçeği’nin en fazla ismi Türkiye’de var. Türkiye’nin hemen hemen bütün illerinde yetişebilir, herkes farklı isimle telaffuz eder. İhtiyacımızın yüzde 36’sını ithalat ediyoruz. Dünya ayçiçeği ithalat şampiyonuyuz. Avrupa Birliği’nin tamamından fazla ithalat yapıyoruz. Bu bize yakışmıyor, zengin toprakların fakir çocukları olmak bize yakışmıyor. Yıllarca ithalatın çözüm olmadığını söyledik. Geçen sene çiftçiden 2 TL 25 kuruşa buğdayı aldılar. Ukraynalıdan 6 TL’ye alıyorlar. Bizim çiftçimizden 6 TL’ye alınsaydı da çiftçimiz yeniden ekseydi. “İthalat çözüm değildir, bir gün savaş çıkar bize satmazlar” dediğimizde kimseye kendimizi dinletemedik. Hala akıllarını başlarına toplamadılar. “Üretim seferberliği başlatalım, saksılara bile ekelim” diyoruz gecikmiş önlemler alıyorlar. Bu önlemler hiçbir işe yaramaz.”
“20 senede bu noktaya getirdiler”
“Türkiye’de tarımda 4 milyar litre mazot kullanılıyor. Hesap yapıyorum, yaptığım hesaplar önceki günü tutmuyor. Mazot 20 TL’nin üstüne çıktı, 25 TL’ye kadar gidiyor. 4 milyar Litre mazot, 40 milyar TL para yapar. 40 milyarı 15’e bölsen, 3 milyar dolar bile yapmıyor. Suriyelilere 50 milyar dolar verileceğine, 3 milyar dolar Türk çiftçisine verilseydi, bugün ekmek fiyatları konuşulmuyordu. Bu nedenle bugün bayat ekmek kuyrukları var, ucuz ekmek kuyrukları var. 50 sene öncesine geri döndük. Zam gelecek diye akaryakıt kuyruğu, ucuz ekmek ve bayat ekmek kuyrukları bunları yeniden gördük. Yeniden hatırladık. 20 senede bu noktaya getirdiler. Buğday ihalesi yaptılar. İlk ihale 262 dolar, 11.ihale 450 oldu. Türkiye’de bunu çözmenin yolu var. Kanal İstanbul gibi ağır yük getirecek projelerden vazgeçilmeli. GAP gibi KOP gibi tarımsal projelerle uğraşılmalı. Trakya’daki yarım kalan baraj inşaatları tamamlanmalı. Türkiye’de tarımdaki sulamanın yüzde 75’i vahşi sulamadır. Yüzde 20’si yağmurlama, yüzde 5’i damla sulamadır. Bu damla sulamaya para harcanmalıdır. Bu projeleri hangi parti istiyorsa Memleket Partisi olarak paylaşmaya hazırız. Vahşi sulamada yüzde 40 verim alınıyor. Yağmurlamada yüzde 75, damlamada yüzde 98’e kadar verim alıyorsun. Türkiye’nin 2001 yılından bu yana tarım envanteri yok. Bunun çıkarılması gerekiyor. Ürün planlaması yapılmalıdır. Çok para kazanılıyor diye bir ürün diğer senede ekilmesin, ürünler dalda kalmasın.”