Gürcistan’da gezilecek yerler!

Narikala

Ülkenin başkenti Tiftlis'in en hakim noktalarından birine konuşlandırılan antik bir kaledir. Shuris-tsikhe'nin MS 300'lü yıllarda oluşturduğu kalenin üst tarafında Aziz Nikolas Kilisesi de bulunmaktadır. Farklı uygarlıkların da eline geçen kale, Moğollar tarafından 'Narin Kale' olarak isimlendirilmiştir.

Uplistsikhe

Gürcistan'ın doğusundaki Şida Kartli merkezine bağlı Gori İlçesi'nde yer alan ve kaya oymalarından meydana gelen antik bir sitedir. Erken Demir Çağı ve Geç Ortaçağ'a ait birçok yapı içermektedir. Anadolu ve İran kaya kültürlerinin çeşitli stillerinin eşsiz kombinasyonunun Hıristiyan kültürü ile sentezinden oluşan Uplistsikhe 'Lord'un Kalesi' demektir. Ülkede kurulan eski uygarlıklar döneminde siyasi ve dini merkezlerden biri olarak dikkat çeken bölge, tam 8 hektarlık alanı kapsamaktadır.

Svetitskhoveli Katedrali

Ülkenin köklü merkezlerinden Mtskheta'da bulunan bir Gürcü-Ortodoks kilisesidir. 4. yüzyılda Kral III. Mirian tarafından yaptırılan sivri bir kubbeye sahiptir. Svetitskhoveli Katedrali, başkent Tiflis'te yer alan Kutsal Üçleme Katedrali'nden sonra ülkenin ikinci en büyük kilisesidir. Katedralin harabeleri üzerine 11. yüzyılda mimar Arsukisdze tarafından yeni bir dini yapı inşa edilmiştir.

Kazbek Dağı

Kafkas Dağları sırasının en yüksek zirvelerinden biri olan Kazbek Dağı'nın doruk noktası 5,047 metre yüksekliğe kadar ulaşmaktadır. Uzun zaman önce sönen bir yanardağdır. Başkent Tiflis yakınlarındaki Kazbek Dağı Gürcistan'la özdeşleşmiştir. Rusya tarafından da gözlemlenen efsane dağ Aleksandr Puşkin ve M.Y. Lermontov gibi önemli yazarların eserlerinde işlenmiştir. Kazbek Dağı bölgeye gelen dağcılık meraklılarının da ilgisini çekmektedir.

Tiflis Sameba Katedrali

Kutsal Üçleme Katedrali adıyla da bilinen ve başkent Tiflis'te bulunan bir Gürcü-Ortodoks kilisesidir. 1995 ve 2004 yılları arasında inşa edilen ibadethane, Gürcü mimar Archil Mindiashvili tarafından tasarlanmıştır. Dünyanın en büyük katedralleri arasında gösterilen Tiflis Sameba Katedrali, Gürcü cross-dome mimari stiliyle oluşturulmuştur. Gürcü kilise mimarisinin hakim geleneksel stillerinin sentezi olarak görülen katedralde Bizans tonlarına da rastlanmaktadır. 

Bagrati Katedrali

Dormition veya Kutaisi Katedrali gibi isimlerle de anılan tarihi ibadethane ülkenin Imereti bölgesindeki Kutaisi kentinde bulunmaktadır. Ortaçağ Gürcü mimarisinin başyapıtı olan Bagrati Katedrali, 11. yüzyılda inşa edilmiştir. Kral III. Bagrat'ın emriyle inşa edildiği için bu ismi alan manevi yapı, yüzyıllar boyunca Gürcü-Ortodoks kilisesi olarak hizmet vermiştir.