Gül, Kahramanmaraş’ın kurtuluşu bir destandır!

Başkan Gül, “12 Şubat 1920 tarihi, Maraşlının istiklal mücadelesinde destan yazarak Milletin azim ve inancı karşısında hiçbir gücün duramayacağını ilan ettiği kurtuluş günüdür. Asırlardır al bayrağın gölgesinde yaşadığımız bu topraklar ilelebet bizim kalacaktır. Vatanımız, Bayrağımız ve İstiklalimiz uğruna canlarını feda eden kahramanlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız.”dedi.

 

“Destansı bir bayram”

 

Şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun bir destan olduğuna dikkat çeken Burak Gül şunları söyledi: “Madalyalı Kahraman Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100.Yıldönümünü büyük bir sevinç ve gururla kutlamaktayız. Kahramanmaraş’ın kurtuluşu bir destandır. Bu destanın yazılmasında ve kurtuluş ruhunun Maraş halkında uyanmasında merhum Avukat Mehmet Ali Bey’in (Kısakürek) kaleme aldığı "Âlem-i İslam’a Hitap" adlı beyannamesinin önemine değinmemiz gerekmektedir. Avukatlık mesleği önemi itibariyle yıllar boyunca topluma rehberlik etme durumunda olmuştur. 28 Kasım 1919 Cuma günü Maraş Kalesi’ndeki Türk bayrağının indirilerek yerine Fransız bayrağının asılması üzerine; Avukat Mehmet Ali Kısakürek, kaleme aldığı beyannamesini şehrin muhtelif yerlerine dağıttırmıştır. Ulu Cami’de cuma namazı için büyük bir kalabalık toplanmış, ezan okunduktan sonra halk dışarıda, "Bayraksız cuma namazı kılınmaz" diye bağırmıştır. O esnada Cami İmamı Rıdvan Hoca, “Aziz cemaat, kalesinde kendi bayrağı olmayan bir millet hürriyetini kaybetmiş sayılır. Hürriyet olmayan bir yerde cuma namazı kılmak caiz değildir.”diyerek beyannamenin doğruluğunu ifade etmiş ve bunun üzerine topluca kaleye hücum eden halk, indirilen şanlı bayrağı kale burçlarına dikmiş ve cuma namazını orada kılmıştır. Merhum Sütçü İmam’ın 31 Ekim 1919’da ilk kurşunu sıkması ile başlayan kurtuluş ruhu, Avukat Mehmet Ali Kısakürek’in beyannamesi ile Maraş halkında vücut bulmuştur.”

 

“Asla diz çökmeyeceğiz”

 

Ülke olarak herkesin birbirine kenetlenmesi gerektiğini vurgulayan Gül konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ecdadımızın; 100 yıl önce düşman işgalinden temizleyerek bize emanet bıraktığı, Şehit kanıyla sulanmış bu toprakların değerini bilip bugün de, geçmişten aldığımız güçle istiklalimizi muhafaza etmek, istikbalimizi temin etmek için azim ve kararlılıkla çalışacağız. Ülke olarak zor bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde, tek yürek olmak zorundayız. Bu günlerimiz, birlik ve beraberliğimize vesile olmalıdır. Ülkemiz, terör örgütlerinin saldırıları karşısında asla diz çökmeyecektir. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır, Gazilerimize sağlık diliyoruz. Allah; Kahraman Askerlerimizi korusun, Ordumuzu daima muzaffer etsin. Milli Mücadelemizin 100.Yılında Kahramanmaraş Barosu olarak yüzyıldır sönmeyen bağımsızlık ateşi, yüz yıldır süren inanç ve yüzyıllarca sürecek milli mücadele ruhuna ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasına saygıyla, Milli Mücadele ateşinin yakıldığı “Madalyalı Kahraman Şehrimizin" kurtuluşunun 100.Yılını kutluyor, kurtuluş destanının yazılmasında adı bilinen ve bilinmeyen Şehitlerimizi ve Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun.  Bu duygularla; 12 Şubat Kurtuluş Bayramımızıkutluyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum.”