Gül, eksikleri tamamlamak ve daha iyiyi gerçekleştirmek için tekrar adayım!

Baro Genel Kurulunda konuşan mevcut baro başkanı ve yeni dönem için yeniden adaylığını açıklayan Av. Muhammed Burak Gül, “Yanlışları düzeltmek, eksikleri tamamlamak ve daha güzeli, daha iyiyi sizlerle tespit edip gerçekleştirmek için tekrar adayım.”dedi.

 

“Siyaset üstü davrandık”

 

Çalışmalarında hep siyaset üstü çalıştıklarına dikkat çeken Başkan Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü, “ Görev yaptığımız 32 aylık süreç boyunca sizlerin sorunları ile olabildiğince ilgilenmeye gayret ettik. Avukatlık mesleğinin onuruna yaraşır bir şekilde mesleğimizi icra etmek için önümüze çıkan engelleri aşmaya çalıştık. Baronun; yargı erkinin savunma kurumu olduğunu her fırsatta eylem ve söylemlerimizle ortaya koyduk. Hakkı üstün tutmaya, hukukun üstünlüğünü egemen kılmaya gücümüz yettiğince çalıştık. Başardıklarımız ve elbette başaramadıklarımız oldu. Ancak başaramadıklarımızda da en az başardıklarımız kadar gayretimiz oldu. Yeri geldi sustuk. “Susmak, cümlenin istirahat halidir.” derler. İstirahat bitince çıkan cümle dinç olur. Bizler de çok konuşup, cümleyi de cümle âlemi de yormadık. Sesimizi değil, sözümüzü yükselttik. Yeri geldi konuştuk.

 

Kurduğumuz cümlelerin hepsi yaralarımızdandı. Mesleğimizin itibarı önceliğimiz olmakla birlikte hep siyaset üstü davrandık. Hiçbir ayırım yapmadan tüm meslek mensuplarımızın sorunları ile ilgilendik. İlimizin Yargısal sorunlarına sadece meslektaşlarımızı ilgilendiren yanı ile değil tüm vatandaşlarımızı etkileyen boyutu ile çözüm üretmeye çalıştık. Stajyer avukatlarımızın seminerlerini pandemi şartlarına rağmen mümkün olduğu kadar devam ettirerek onların tüm sorunları ile ilgilendik. Kurumlarla iletişim en üst düzeyde tutularak, meslektaşlarımızın yaşadığı sorunların çözüme kavuşturulması için çalışmalar yürüttük. Sorunlarımız elbette ki bitmedi. Bitmeyecek de…  Hukuksuzluk insanlık tarihinin hiçbir döneminde bitmemiştir. Hukuksuzluğun olduğu yerde sorun vardır. Bazı alanlarda KDV’nin %18’den % 8’e düşmesi sağlandı. Hukuk Mesleklerine Giriş sınavı getirildi. Kıdemi 5 yılın altındaki genç meslektaşlarımız için Baro aidatı yarıya inmiştir. Vekâlet ücretlerimiz %12’den, % 15’e çıkarılmış ve enflasyon rakamlarının üzerinde artışlar sağlanmıştır.  Çoklu baroya şiddetle karşı çıktık. CMK ödemelerinde yaşanan gecikmeler Başsavcılık ile görüşülerek ortadan kaldırıldı ve düzenli ödemelerin yapılması sağlandı. Ayrıca Adli yardım dosyası alan meslektaşımızın ücretleri de peşin olarak ödenmektedir. Baromuzda ilk kez “Avukat Hakları Merkezi” kurulmuştur.”

 

“Yenilikleri baromuza kazandırdık”

 

Yenilikleri Kahramanmaraş barosuna kazandırdıklarına değinen Muhammed Burak Gül şunları söyledi, “Göreve geldiğimiz andan itibaren pandemiye kadar yüz yüze, sonrasında ise çevrim içi çok sayıda meslek içi eğitim, konferans, arabuluculuk ve uzlaşma eğitimleri gerçekleştirdik. Yirmibin adedin üstünde meslek kitabının basımı gerçekleştirilerek meslektaşlarımıza hediye ettik. Pandemi Konusunda bilgilendirmeler yaparak başlangıçta ulaşılması zor maske ve hijyen malzemelerini meslektaşlar adına temin ettik. Yine önemli bir husus olarak gördüğümüz CMK ve Adli Yardım Ödemelerinde yıllardır uygulanmakta olan % 5 oranındaki Baro bağış kesintisini kaldırdık.  Baromuz idari binasında sorunlar tespit edilerek, Türkiye Barolar Birliği ile yapılan görüşmeler neticesinde Binaya Çatı, Yalıtım, Boya ve benzeri tadilat işlemlerinin yatırılmasını sağladık. Merkez ve İlçe Adliyelerinde, Ek Adliye Binalarında ve Cezaevlerinde bulunan Baro Odalarımızın tefrişini yaptık, aynı zamanda teknoloji alt yapısını yeniledik. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere meslektaşlarımızın ihtiyaç duyduğu birçok alanda kurumlarla anlaşmalar sağladık. Türkiye Barolar Birliğinin Sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonunun Kahramanmaraş’taki Özel iki hastane ile Avukat ve Stajyer Avukatlarımız ile eş ve çocukları için yatarak tedavilerinde ücretsiz hizmet almalarını sağlayan anlaşmalar ilk defa dönemimizde yapıldı. Baromuz, Türkiye Barolar Birliği Kurgusal Duruşma yarışmasında 2019 yılında Akdeniz Bölge birincisi, finallerde Türkiye ikincisi olmuş, 2020 yılında yapılan yarışmada da Akdeniz Bölge ikinciliğini elde etmiştir. Emeği geçenleri bir kez daha kutluyorum.  

 

Göreve geldiğimiz tarihinden bu yana; Şahsım, Yönetim Kurulumuz, Disiplin Kurulumuz, Denetleme Kurulumuz, TBB Delegelerimiz, Komisyon üyelerimiz ve İlçe Baro Temsilcilerimizle birlikte sorunları çözmek için seferber olduk. Çözdüklerimiz oldu, çözemediklerimiz oldu. Biz bir sorun çözerken bizim dışımızdakilerden kaynaklı başkaca sorunların ortaya çıktığına şahit olduk. Aynı anlayışla yanlışları düzeltmek, eksikleri tamamlamak ve daha güzeli, daha iyiyi sizlerle tespit edip gerçekleştirmek için tekrar adayım. Mesleğin başında bin bir sorunla uğraşan Genç Meslektaşlarım için adayım. Eksik projelerimizi tamamlamak için adayım. Yeni projeler ortaya koymak ve vadettiklerimizi yapabilmek için adayım. Mesleğimize ilişkin yasal ve idari düzenlemelerde sizlerin haklarını çoğaltmak, sorunlarınızı gidermek için adayım. Eğer hakkını verebilecek isek tevdi edeceğiniz görev çok ağır bir sorumluluk getiriyor.”