Dünyanın en sıra dışı ülkesi!
Ülkenin kapıları turistlere açık gibi gözükse de Kral yine de pek çok farklı yöntem kullanarak turist sayısını kısıtlamaya çalışıyor. Katı yasaklara rağmen halkının çok mutlu olduğu Butan hakkında ilginç bilgiler…
İşte birbirinden ilginç yasaklarıyla Butan....
Televizyon ve internet yok
Televizyon ve internet Butan’da 1999 yılına kadar resmi olarak yasaktı. Tabii tüm ülkeyi modern teknolojiden izole etmek imkansızdı. Bu yüzden Kral bu kuralı iptal etmeye karar verdi. Her ne kadar yasak kalksa da Butan, dünyada televizyon kullanımına başlayan son ülke olarak adından söz ettiriyor.
Evsiz insan yok
Butan’da sokakta yaşayan bir kişi bile yok. Eğer biri evini kaybederse, ona bir ev inşa edecekleri ve ekim yapabilecekleri arazi verilir. Bunun için ise Kral’a gitmeleri yeterli oluyor. Bu bile ülkede herkesin mutlu olması için önemli bir sebep.
Giyim yönetmeliği
Butanlılar hayatlarının her alanında geleneksel kıyafetleri giyer. Erkekler diz boyu elbiseler giyerken kadınlar uzun elbiseler giyer. Bir kişinin statüsü ve sosyal seviyesi sol omzunun üzerine dökülen atkının rengiyle tanımlanır. Sıradan halk beyaz atkı takarken asil insanlar ve rahipler sarı atkı takıyor.
Mutluluk Bakanlığı
Böyle bir bakanlığı belki de daha önce hiç duymadınız. Butan’da insanların iç huzurunu korumak için 2008 yılında Gayri Safi Milli Mutluluk Komitesi kuruldu. Hatta ülkede mutluluğa o kadar önem veriliyor ki, nüfus sayım anketinde bile hayatınızdan memnun olup olmadığınız soruluyor. Mutluluk Bakanlığı’nın yaptığı iş ise ülkenin gayri safi milli mutluluğunu ölçmek. Alışık olduğumuz bakanlıklardan biraz farklı olan bu bakanlık, eğer gerçekten işlevliyse iyi bir fikir olabilir.
Her Butan vatandaşının ücretsiz sağlık hizmetleri almaya hakkı vardır. Hem geleneksel hem de klasik tıbbın yaygın olduğu ülkede seçeceğiniz tedavi yöntemine de kişi kendisi karar verebilir.
Butan Kralı, ülkede tütün ekimini ve satışını da yasaklayan bir yasa çıkardı. Ülkede sigara bulmak imkansız. Gidecek turistleri de en çok düşündürecek konu bu oluyor. Yine de bu konuda bir takım serbestlikler tanınmış. Sınırı geçmek için gerekli belgeleri toplamayı başaran turistler, yanlarında sigara getirmek için bir de ücret ödemeliler. Ülke ekoloji ve doğa konusunda gerçekten endişeli. Hatta ağaç yetiştirmeye çok fazla önem veriyorlar. Bu konuda kırdıkları bir rekor da var. Butan halkı, sadece bir saat içinde 50 bin ağaç dikerek dünya rekoru kırdı.
Butanlıların çoğu Budist’tir. Bu din tüm hayvanlara saygıyı emrettiğinden, ülkede vejetaryenlik çok yaygındır. Bu durum ülkenin yöresel yemeklerine de yansımış. Kral, Butan’ı turist ziyaretlerine açmış olsa da tüm ülkeye girişlere izin vermiyor. Butan’ı sadece bir grup turistle ziyaret edebilirsiniz. Ülkeye ait tüm belge ve vizeler de devlet tarafından atanan bir şirket tarafından veriliyor. Bu şirket izin almak için tüm masrafları önceden ödemenizi şart koşuyor.