Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri!

Anna Lee Fisher / New York

1949 yılında ABD'nin New York şehrinde dünyaya gelen. Anna Lee Fisher, tarihe adını y uzaya giden ilk anne olarak yazdırdı. Asıl mesleği kimyagerlikti. Buna karşın Astronot olan Fisher, 1984 yılında uzaya gitti ve kadınların yaşamına bambaşka bir bakış açısı getirdi. Uzaydan döndüğünde yılın annesi ve yılın kadını seçildi. Daha sonra NASA Üstün Hizmet Madalyası'nı aldı. Hem kadınları hem de tüm anneleri gururlandırdı...

Florence Nightingale / Floransa

İtalya'nın Floransa şehrinde dünyaya gelen Florence Nightingale, yaşadığı yüzyıla göre son derece vizyonu olan bir kadındı. O dönemlerde bir meslek olarak adledilmeyen hemşirelik mesleğini tüm dünyaya kabul ettirdi. Bugün hemşireliğin annesi olarak bilinen Nightingale, hayatı boyunca Türkiye, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde hemşirelik yaparak, savaş dönemlerinde pek çok askeri de tedavi etmiştir.

Sabiha Gökçen / Bursa

Sabiha Gökçen, pilotluk mesleğini bir kadının da yapabileceğini kanıtlayarak, dünyaya önemli bir mesaj vermiştir. 1913 yılında Bursa'da dünyaya gelen Gökçen, maalesef erken yaşta ailesini kaybetti. Sabiha Gökçen'in hayatı; Atatürk'e ulaşmasının ardından değişti. Atatürk tarafından evlat edinilen Gökçen, Türkiye'nin ilk kadın pilotu olmasının yanı sıra dünyanın da ilk kadın savaş pilotu olarak dünya tarihinde iz bırakmayı başardı.

Rosa Parks / Montgomery

Rosa Parks, dünyada ırkçılığa karşı ilk başkaldırıyı yaptı ve ciddi anlamda bir ırkçılık farkındalığının oluşmasına neden oldu. Amerika'nın Alabama eyaletinde 1913 yılında dünyaya gelen Rosa Parks, 1955 yılında kendi yerine oturmayı isteyen bir beyaz tenli vatandaşa oturduğu koltuğu vermeyerek Amerika'da ırkçılık karşıtı ilk kıvılcımı başlatmış oldu. Siyahiler için eşitliği savunarak başlattığı bu direniş aynı zamanda Martin Luther King'in öncüsü olduğu büyük bir harekete vesile oldu ve tarihin bir anda seyrini değiştirmiş oldu.

Emmeline Pankhurst / Manchester

İngiltere'nin Manchester şehrinde 1858'de doğan Emmeline Pankhurst, hayatını kadın hakları için mücadeleye adadı. Kadınlara da erkeklerle eşit haklar verilmesini savunan siyasetçi, hayatını adadığı çabalarının sonucunu ise almayı başardı. Ölümünden birkaç hafta önce çıkarılan yasayla kadınlara da erkeklerle eşit seçme ve seçilme hakkı tanınmasının mimarı olan Pankhurst, tarihe bir kadın olarak damgasını vurmayı böylelikle başardı.

Türkan Saylan / İstanbul

Türkan Saylan, ülkemizin en önemli değerlerinden biriydi. Amansız bir hastalık olarak düşünülen ve tedavisinin mümkün olmayacağı söylenen cüzzam için yaptığı çalışmalar, tüm dünyanın takdirini topladı ve bu hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hepimize kanıtladı. Bu değerli çalışmaları sonucu Uluslararası Gandhi Ödülü'ne layık görüldü.1935 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Saylan, hayatı boyunca kız çocuklarının okutulması için de mücadele etti.

Frida Kahlo / Coyoacan

Frida Kahlo, resim sanatına duyduğu aşk ile dönemin önemli ikonlarından biri olmuştur. Hatayının büyük bir kısmını Coyoacan'da geçiren Kahlo, 18 yaşında kaza geçirip yatağa bağımlı yaşamak zorunda kalmıştır. Öncelikle bu trajik durumunu resmetmeyle başlayan ressamlık hayatı, onu dünya tarihine ismini yazdıran en önemli kadın ressamlardan biri haline getirmiştir. Bugün Frida Kahlo'nun Meksika'daki evi, en sık ziyaret edilen Meksika müzelerinden biri konumundadır.

Anne Frank / Frankfurt

Anne Frank, dünya tarihinin kara lekelerinden biri olan Nazi zulmünü dünyaya duyurması ile tanınmıştır. Ailesiyle birlikte Hollanda'da babasının ofis binasının arkasındaki gizli bölümde 2 yıl boyunca saklanan Frank, bu dönemde yaşadıklarını detayları ile günlüğüne yazmaya başlamıştır. Hitler'in Hollanda'ya girmesiyle yakalanmış ve ailesi ile birlikte toplama kampına gönderilmiştir. Frank, kampta savaşın bitimine iki ay kala tifüsten hayata veda eden Anne'nin günlüğü 1947 yılında yayımlanmıştır.

Margaret Thatcher / Londra

Margaret Thatcher, İngiltere'nin Londra şehrinde dünyaya gelmiş ve İngiltere'nin ilk kadın başbakanı olmayı başarmıştır. Thatcher'ın, Soğuk Savaş döneminde uyguladığı politikalar sonucu, kendisine "Demir Leydi" lakabı ile hitap edilmeye başlandı. Yaptıklarıyla ülkesinin tarihini etkileyen ve dünyada iz bırakan önemli kadınlardan da biri oldu.

Margaret Hamilton / Indiana

ABD'nin Indiana eyaletinde 1936 yılında dünyaya gelmiştir. Margaret Hamilton, 31 yaşında iken NASA'nın 145.000 satırlı assembly kodunu tasarlamış, yazmış ve yönetmiştir. Bugün efsane kadın olarak anılan Hamilton, bir bilgisayar bilimci, sistem mühendisi ve aynı zamanda yazılım mühendisliği tabirini bulan, dünyada silinmez bir iz bırakan güçlü bir kadın olmayı başarmıştır.