Çocuklara Kahvaltı Şart!

King’s College London’da çalışan araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırmanın sonucuna göre kahvaltıyı sürekli olarak atlayan çocukların büyüme ve gelişmeleri için gereken besin öğelerini önerilen miktarda tüketmediklerini bulmuşlardır.
Her gün kahvaltı eden çocukların ise etmeyenlere kıyasla çok daha iyi bir beslenme profile olduğu; folik asit, kalsiyum, demir ve iyot gibi önemll besinleri daha yüksek tükettikleri belirlenmiştir.
2008-2012 yılları arasında 4-18 yaş aralığında 1686 çocuğun besin tüketim kayıtları incelenmiş. Bu kayıtlar değerlendirildikten sonra elde edilen en önemli bulgular şöyle özetlenmiştir;
-          Kahvaltı etmeyen çocukların 31.5’i demir için önerilen en düşük miktarı bile karşılayamadığı,
-          19’u kalsiyum için önerilen en düşük miktarı bile karşılayamadığı,
-          21.5’i iyot için önerilen en düşük miktarı bile karşılayamadığı,
-          7.3’ünün folik asit için önerilen en düşük miktarı bile karşılayamadığı görülmüştür.
Araştırmacılar bu sonuçlardan hareketle ailelere kahvaltının çocukların gereksinim duyduğu besin öğelerini alablimeleri için anahtar değerde olduğu mesajını vermişlerdir.
Günün en önemli öğünü olan kahvaltının içerik olarak da şekerden uzak, proteinden yüksek olması önemlidir. Özellikle de yumurta- peynir bu konuda en başta gelen bol vitamin-mineral içerikli besin kaynağımızdır.