Cadılar Bayramı’nda İzlemelik Filmler!

The Shining

 

Evet, The Shining. Psikolojik-gerilim türünde dünyada ilk akla gelen filmlerden biri şüphesiz bir Kubrick başyapıtı olan The Shining. Bu nedenle de film Cadılar Bayramı filmleri listemizin başında yer alıyor. 1980 yapımı, 2 saat 26 dakikalık süresi ile Cinnet, korku gerilim türünü seven her insanın izlemesi gereken bir film. Cinnet, yazar Jack Torrance’ın (Jack Nicholson) , kış sezonunda kapalı olan Overlook Oteli’nin bakımını üstlenerek, ailesiyle birlikte otele taşınması sonrasında gelişen metafiziksel olayları konu alır. Jack’in doğaüstü sezgilere sahip olan küçük oğlu, zamanla otelin içerisinde yalnız olmadıklarını, geçmiş ve gelecekten gelen hayaletlerle birlikte yaşadıklarını görür ve ailesini buna inandırmaya çalışır. Aile bir kar fırtınası sebebiyle dağda konuşlanan bu otelde mahsur kaldığındaysa Jack doğaüstü varlıklar tarafından ele geçirilir ve yavaş yavaş aklını kaybetmeye başlar.

 

Gerald’s Game

 

Gerald’s Game ya da Oyun, aynı isimli Stephan King romanından uyarlama bir Netflix filmi. Son yıllarda korku-gerilim türünde iyi işler çıkaran, Mike Flanagan’ın yaptığı film ıssız bir göl evine tatile giden bir çiftin hikayesini anlatıyor. Mutlu bir çift olan Jessie ve Gerald, bu güzel tatillerinde biraz da yaramazlık yapmak isterler ve fantezi gereği Gerald, Jessie’yi yatağa kelepçeler. Ardından Gerald’ın geçirdiği talihsizlik sonucu ölmesiyle, Jessie kendini yatağa kelepçelenmiş ve mahsur kalmış bir şekilde bulur. Aradan biraz zaman geçtiğinde ise, Jessie odada yalnız olmadığını düşünmeye başlar. Tek mekan ve az oyunculu kadrosuyla sizi etkisi altına alacak bir film.

 

Get Out

 

Çıktığı sene dünyayı sarsan filmlerden biri olmuştu Get Out. Komedi yapımlarıyla tanıdığımız Jordan Peele’ın bu türde bu kadar iyi bir film yaratmasını kimse beklemiyordu şüphesiz.

 

Chris, kız arkadaşı Rose ile mutlu bir ilişkisi olan sıradan bir siyahi gençtir. İlişkileri bir süre daha sürdükten sonra Rose bir gün Chris’i ailesinin evine davet eder. Avrupa-Amerikan sevgilisinin ailesinde bir gariplik olduğunu anlayan Chris, çevrede yaşamakta olan siyahi insanların tek tek ortadan kaybolduğunu öğrenir. Tüm bunların üzerine Chris’in katıldığı bir etkinlikte, başka bir siyahi adamın kendisine iş işten geçmeden gitmesi yönündeki uyarısı (Get Out film ismi buradan geliyor.) olur. Chris üst üste gelen bu olayların daha büyük bir şeyin sonucu olduğunu sezdiğinde kurtulması çok zor olacaktır. Get Out, başrollerini Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford’ın üstlendiği akılcı senaryosu ve iyi rejisi ile başarılı bir korku filmi. Bu senaryonun Jordan Peele’ye En İyi Senaryo Oscar’ı kazandırdığını da belirtelim.

 

The Exorcist

 

The Shining gibi listemizdeki kült filmlerden biri de The Exorcist. Usta yönetmen William Friedkin’ın yönettiği 1973 yapımı film, aynı isimli kitaptan uyarlama. 12 yaşındaki küçük kızının tuhaf davranışlarda bulunduğunu fark eden aktris Chris MacNeil, kızını doktora götürür. Doktorlar teşhis olarak küçük kızın beyninde geçici bir hasar olabileceğini söyleseler de daha öncesinde böyle bir vakaya rastlamadıkları için bu bir tahminden öteye geçemez ve ardından yapılan bir çok testten sonra küçük kızın fizyolojik olarak hiçbir sorunu olmadığı ortaya çıkar. Tıbbi olarak bir sıkıntısı olmasa da Regan’ın tuhaf halleri sona ermez.

 

Küçük kız şiddetli titreme nöbetleri geçirmekte, garip sesler çıkarıp anlamsız hareketlerde bulunmaktadır. Kızının düştüğü bu korkunç durum sonucunda anne Chris, çareyi kızını aynı zamanda psikiyatr da olan Peder Merrin’e götürmekte bulur. Peder, Regan’ın içine şeytan girdiğini tespit edecek, aile çaresizce bu durumdan kurtulmaya çalışacaktır. IMDB’de güncel puanı 8 olan filmin, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Ses dallarında Oscar’ı olduğunu belirtelim. Film, kazanamasa da En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Sinematografi’nin de içinde bulunduğu 9 dalda Oscar’a aday olmuş.

 

A Quiet Place

 

The Office’deki Jim rolüyle tanıdığımız Jon Krasinski’nin yazıp yönettiği, başrolü de eşi Emily Blunt ile paylaştığı Sessiz Bir Yer bu bakımdan tam bir aile filmi. 2018’de vizyona giren, 1 saat 30 dakikalık film, basit ama çok iyi işleyen fikriyle gişede 340 Milyon Dolar gibi büyük bir başarı yakaladı. Bu başarı da ardından 2021’de vizyona girmesi beklenen bir devam filmi getirdi.