Bekçilere sıvazlamak yasak, ellemek serbest!

Komisyon görüşmelerinde söz alarak bekçilere cinsiyet ayırmaksızın ‘sıvazlama’ yetkisi verilmesini sert bir dille eleştirerek kamuoyunun dikkatini çeken ve sıvazlama yetkisinin kanun teklifinden çıkartılmasında etkili olan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Habertürk canlı yayınına katılarak kanun teklifine dair çarpıcı tespitlerde bulundu.

 

 Öztunç’un aktardığı son güncel bilgiye göre, mahalle bekçilerine verilen yetkide “Sıvazlamak yasak, ancak ellemek halen serbest” durumda.

 

Çarşı ve mahalle bekçilerine kimlik sorabilme yetkisi ile adli görevler verilmesi gibi düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilirken, teklifin getirdiği yetki genişliği ve satır aralarında geçen ifadeler tartışmaları da beraberinde getirdi.

 

Aynı zamanda İçişleri Komisyonu Üyesi olan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, konuya dair güncel bilgileri kamuoyuyla paylaşmak ve partisinin görüşlerini ifade etmek amacıyla Habertürk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

 

Öncelikle Cumhuriyet Halk Partisi olarak bekçilik, mahalle bekçiliği ve çarşı bekçiliği müessesesine asla karşı olmadıklarının altını çizen Öztunç,”Bunun olması gerekiyor. Osmanlı'dan beri var olan bir gelenek zaten. Geçmişte bir süre azalmıştı. 1966 yılında çıkan bir kanunları var. Bu kanunun güncellenmesi gerekiyor evet doğru ama güncelleme yapılırken AK Parti her zaman ki gibi başka şeylere de yol açmaya çalışıyor” dedi.

 

Öztunç’un Açıklamaları Aynen Şu Şekilde;

 

Mahallelinin sevdiği, klasik, tonton, sevecen bekçi amcayı özlediklerini ve istediklerini belirten Öztunç, “Bunun olması gerektiğini düşünüyoruz ama maalesef AK Parti yeni bir milis gücü oluşturmaya çalışıyor. Yeni bir silahlı kolluk kuvveti oluşturmaya çalışıyor. Yani bekçi nedir? Polise jandarmaya yardımcı olmak durumundadır, bekçinin görevi budur. Ama AK Parti’nin getirdiği kanun teklifinde bekçi tamamen yeni bir silahlı kolluk kuvveti olmuş durumda. Şuana kadar 30 bin kişi,21 bini alınmış 8 bini de bu yıl alınacak. E silah veriliyor, polise verilen tüm yetkiler, polis kanunundan alınmış, kopya yapılmış bekçi kanununa konmuş. Bütün yetkiler bekçiye devrediliyor. E bu kadar yetkiyi bekçiye veriyorsan polisliğe ne gerek var? Yada polisleri gece bekçisi olarak görevlendirebilirsiniz. Adı bekçi olmaz ama gece mesai yaparlar. Bazı maddeler var gerçekten kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

 

“Mahallede oturma şartı aranmıyor!”

 

Spikerin, “Mahallelinin sevdiği bekçi özleminden bahsettiniz.Mahalleler eski mahalleler mi?” Sorusu üzerine Öztunç, “ Anadolu'da eski mahalleler evet. İstanbul'da Ankara'da, İzmir'de olmayabilir ama Anadolu'da mahalleler hala eski mahalleler. Mahalle kültürü, mahalledeki komşuluk ilişkisi halen sürüyor. Benim seçim bölgem Kahramanmaraş'ın ilçelerinde bu var. Anadolu'nun pek çok yerinde bu var. Artı burada gelen teklifle mahalleye alınacak mahalle bekçisi, il içerisinde oturma şartı aranıyor. Yani o mahallede oturma şartı değil. Şimdi düşünün Mehmet Akif Ersoy mahallesine alınacak bekçiyi, Mehmet Akif Ersoy mahallesinden olmayan başka bir mahalleden getirecekler. E tanımıyor ki mahalleli bunu. Bunun bekçilikle bir ilgisi yok. Bildiğimiz bekçilik kavramıyla bu durumun bir alakası yok” dedi.