Yaz aylarında balığın çok rağbet görmemesi ve balıkların yumurtlama döneminde olması tezgâhlarda balığın yerini karpuz gibi meyvelerin almasına neden oldu.
Et ve tavuğa artan taleple yaz sezonunda yaşanan avlanma yasağı ve balık kıtlığı bu yaz da Kahramanmaraş’ta balıkçıları olumsuz etkiledi.
Her yaz bu durumun yaşandığını söyleyen balıkçı esnaflarından Mahmut Sarı: “Vatandaşların balığı daha çok tüketmesi gerekir. Herkes et ve tavuk tüketimini tercih ediyor. Bizim tezgâhlarda balık vardı ama satışlar durgundu. Kültür balığının haricinde barbun, istavrit ve çupra da var ama yasak olduğu için balık azdı bu yüzden fiyatlar da yüksekti.”dedi.
“Fiyatların Düşmesini Bekliyoruz”
Balık piyasasının çok yüksek olduğuna değinen Sarı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Piyasanın hareketlenmesi için fiyatların düşmesi lazım, fiyatlarda şu anda çiftlik seviyeleri çok yüksek. Şu anda sattığımız fiyatın üzerinde mesela çuprayı 20 TL’ye satarken, çuprayı şu an 20 liranın üzerinde alıyoruz. Diğer fiyatlarda aynı şekilde, mesela 60 TL’ye palamut alırken şu anda 160 TL’ye alıyoruz. Eskiden 140 TL kazanırken şu an 40TL kazanıyoruz. Kar oranı şu an yok denecek kadar zayıf, çünkü müşteri potansiyeli ve iş potansiyeli zayıf. Önümüzdeki günlerde fiyatların düşmesini tahmin ediyoruz. Fiyatlar düşünce satışın da artacağını ümit ediyoruz. Balıkçı esnafı yaz mevsimi nedeniyle satışlar düşünce tezgâhlarını değiştirerek meyve ve sebze satmaya başladı. Balıkçıların birçoğu işlerinin düşmesi nedeniyle dükkânlarını açmıyor bazıları ise yevmiyesini kurtarmak için meyve ve sebze satmaya başladı.”