Amerikan Kalp Birliği’nin Hipertansiyon dergisinde sonuçları yayınlanan yeni bir araştırmaya göre baharatlı besinleri daha fazla tüketen kişilerin tuz tüketimleri ve tansiyonları daha düşük olmaktadır.
Geçmiş yıllarda yapılan pilot bir çalışmada bibere acı tadı veren kapsaisin maddesinin tuzlu tat algısını arttırdığı belirlenmiş. Bunun üzerine bu etkinin tuz tüketimini de azaltıp azaltmayacağını test etmek amacıyla araştırmacılar 606 Çinli bireyin tuzlu ve baharatlı besin tercihlerini belirlemiş. Ardından bu tercihlerin tansiyonla ilişkisini değerlendirmişler.
Araştırma sonunda baharatlı besinleri daha fazla tüketenlerin daha az tüketenlere kıyasla;
- BÜYÜK tansiyonlarının 8 mmHg, KÜÇÜK tansiyonlarının 5 mmHg daha düşük olduğu,
- Daha az tuz tükettikleri bulunmuştur.
Araştırmacılar ayrıca katılımcıların beyinlerindeki tuzlu tat tüketimiyle ilişkili bölgelerini görüntülemek için görüntüleme tekniklerini kullanmışlar. Bunun sonunda da baharatların tuz ile aktifleştirilen beyin bölgelerindeki aktiviteyi daha da arttırdığını belirlemişler. Bu sonuçtan hareketle de baharatların bu kişileri tuza karşı daha duyarlı hale getirdiği ve daha az tuzla daha fazla lezzet aldıklarını belirtmişlerdir.
Kaynak: Li Q, Cui Y, Jin R, et al. Enjoyment of Spicy Flavor Enhances Central Salty-Taste Perception and Reduces Salt Intake and Blood Pressure. Hypertension, Originally published October 31, 2017. https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.117.0995